16 godina od smrti pjevača Davorina Popovića
Na današnji dan
OBJAVA: Nedjelja, 18. lipnja 2017. 21:23
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: Sa.M.
16 godina od smrti pjevača Davorina Popovića
0

S Indexima ostavlja neizbrisiv trag u glazbenoj povijesti Sarajeva, Bosne i Hercegovine i bivše Jugoslavije. I kao solista, opet uz podršku Indexa.

Na današnji dan, 18. lipnja 2001. godine, preminuo je Davorin Popović, jedan od najpoznatijih glazbenika na prostorima bivše Jugoslavije i član legendarne sarajevske rok grupe Indexi.

Popović je rođen 23. rujna 1946. godine u Sarajevu. Od milja su ga zvali Dačo, a nadimak Pimpek je dobio u djetinjstvu zbog male izrasline kraj lijevog uha.

U mladosti se bavio rukometom i košarkom, a u košarci je bio jedan od najtalentiranijih bekova u to doba u Sarajevu. Bio je kapetan KK Mlade Bosne (kasnije KK Željezničar), te kao standardni prvotimac odigrao je preko 500 utakmica. Sportom se aktivno prestao baviti 1968. godine. Bio je student Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Glazbenu karijeru počeo je u grupi Lutalice, a Indexima se pridružio krajem 1964. godine i do kraja ostaje njen zaštitni znak, piše Oslobođenje.

S Indexima ostavlja neizbrisiv trag u glazbenoj povijesti Sarajeva, Bosne i Hercegovine i bivše Jugoslavije. I kao solista, opet uz podršku Indexa, objavljuje tri albuma.

Sam sebe je nazivao pjevačem, obično počinjući svoje priče "Slušaj, da ti pjevač nešto kaže...", ne dajući svojoj ulozi u Indexima, jednako kao smislu svoga života, ni manje ni više od toga, nego samo pjevač. Pa je s vremenom postao pjevač.

1975. godine objavljuje album "Svaka je ljubav ista (osim one prave)", 1984. godine "S tobom dijelim sve", dok album istog naziva ali s drugim pjesmama izlazi 1995. godine.

Osamdesetih godina 20. vijeka često nastupa s Mostarskim kišama, vokalnom grupom koju je vodio pjesnik Mišo Marić. Sjajno izvodi pjesmu "Žute dunje" za soundtrack filma "Kuduz", a jednom je nastupio i na Eurosongu, 1995. godine, kada je predstavljao Bosnu i Hercegovinu s pjesmom "21. vijek" te zauzeo 19. mjesto.

Prije toga Davorin je za Eurosong konkurirao 1967. s Indexima, te kao solist 1993. na prvom samostalnom BH izboru za Pjesmu Europe.

Davorin Popović je zajedno sa Indexima dobitnik Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva.
Sahranjen je 20. lipnja 2001. na sarajevskom groblju Bare u Aleji velikana. Godišnja glazbena nagrada u BiH, ustanovljena 2002. godine, u njegovu počast nazvana je Nagrada Davorin.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.