Yayoi Kusama

Znate li tko je najskuplja umjetnica današnjice?

Kultura / Flash | 19. 01. 2017. u 08:15 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suvremena umjetnost postaje sve popularnija među ljudima koji cijene inovativnost i kreativnost, a više nije neobično da takva djela postižu cijene koje su nekad bila rezervirane isključivo za djela klasične konotacije.

Artnet nekoliko puta godišnje objavljuje različite liste na kojima rangira umjetnike po uspješnosti, a posljednja u nizu se ticala živućih umjetnika čija su djela postigla najvišu cijenu.

Na prvom se mjestu našla japanska umjetnica Yayoi Kusama, za čiji su rad karakteristične šarene točkice. Njeno djelo "White No. 28" iz 1960. godine je u aukcijskoj kući "Christie's" u New Yorku postiglo cijenu od čak 7,3 milijuna dolara.

Uz Kusamu, na popisu se našla i imena poput Cindy Sherman, Bridget Riley, Marlene Dumas, Cecily Brown, Julie Mehretu, Jenny Saville i Elizabeth Peyton. Ovakav poredak ne čudi previše kad se uzme u obzir velik utjecaj koji je Yayoi Kusama imala na suvremenu umjetnost, ali i modu, ostvarivši brojne suradnje s modnim brendovima, poput Louis Vuittona i X-Girl, prenosi Buro247.

Kopirati
Drag cursor here to close