Povijest

Zmije i svastike prastanovnika Hercegovine

Kultura / Flash | 12. 03. 2017. u 15:57 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dva i po milenija prije nego što smo je upoznali na zastavama i amblemima zloglasnog Trećeg Rajha, svastiku ili „kukasti krst“ još su drevni Iliri u našim krajevima koristili kao religijski simbol za ukrašavanje nakita, upotrebnih predmeta, oružja.

Jedan takav ''kukasti križ'' je i na ilirskoj srebrenoj fibuli iz prapovijesne zbirke Muzeja Hercegovine u Trebinju.

Ova fibula (kopča za pričvršćivanje odjeće) nađena je prilikom arheoloških iskopavanja ilirskih grobova u Kačnju kod Bileće, sa još nakita, upotrebnih predmeta i ratničke opreme, čija luksuzna izrada upućuje na grčki import.

Svastika simbolizira Sunce u pokretu i samo je jedna od religijskih manifestacija solarnog kulta, veoma raširenog među prastanovnicima Balkana, piše Radio Trebinje.

Nije nepoznanica da su nacisti samo kopirali drevni simbol za svoj zaštitni znak, kao što se također zna da svastika nije eskluzivno ilirski, već simbol živo prisutan u kultovima i vjerovanjima civilizacija još od praskozorja čovječanstva.

Koliko i Sunce, i zmija je na Balkanu drevni simbol, kultna životinja-totem, a ima središnju ulogu u ilirskom mitološkom i religijskom sustav, posebno kod „naših“, južnih Ilira.

Zmija se tamo pojavljuje kao čuvarka kućnog ognjišta, kao simbol plodnosti, htoničko božanstvo, amajlijska životinja, koja čovjeka i njegov dom štiti od vidljivih i nevidljivih neprijatelja. Zmija „čuvarkuća“ još je i danas živo prisutan kultni motiv u pamćenju našeg naroda.

Fino izrađene srebrne narukvice, sa krajevima koji se završavaju u obliku zmijskih glava, dio su nakita nađenog u ilirskim grobovima Kačnja kod Bileće, danas pohranjenog u Muzeju Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close