Kosača

'Zmaj' sletio u Mostar

Kultura / Kazalište | 09. 05. 2017. u 06:29 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu Dana Matice hrvatske - 'Mostarskog proljeća' u ponedjeljak, u Kosaču je odigrana predstava 'Zmaj' zagrebačkog Satiričkog kazališta 'Kerempuh'.

Glumačku postavu redom čine Vilim Matula, Nina Erak – Svrtan, Luka Petrušić, Vedran Mlikota, Ornela Vištica, Hrvoje Kečkeš, Filip Detelić, Linda Begonja, Ivan Đuričić, Damir Poljičak i Matija Šakoronja. Redatelj je Aleksandar Popovski.

Uoči predstave, jedan od glavnih glumaca, Hrvoje Kečkeš za Bljesak.info je rekao: "U Mostar je uvijek lijepo doći. Ima se šta za vidjeti, obići, pojesti. Bio sam tu i prije otprilike 15 dana, u sklopu festivala 'Mostarska liska', te mislim da je period od dva dana prekratak da bi se sve obišlo.

Što se tiče predstave, igramo ju oko godinu dana. Riječ je o alegorijskoj bajci i možda je aktualna i u današnje vrijeme. Zapravo je aktualna uvijek, jer tu ima malo i kritike vlasti, a zanimljiva je i u BiH zbog trodiobe vlasti, jer se u predstavi govori o troglavom zmaju. Ali i općenito, ima jedan korupcijski sustav koji nas stalno steže, te se te stvari mogu promatrati kroz tu bajku.

Reakcija publike je zanimljiva, jer predstava odskače od našeg uobičajenog repertoara. Takvim predstavama dobivamo publiku koja nije navikla dolaziti, tako da smo na taj način proširili svoje vidike", kazao je Kečkeš.

Riječ je o, u okvir bajke postavljenoj političkoj satiri o totalitarizmima svih vrsta i ljudskoj zaslijepljenosti njima, a u trenutku nastanka ponajprije subverzivnoj pripovijesti o prilikama u poslijeratnoj Rusiji.

Bajka je to o gradiću u kojem već 400 godina vlada troglavi zmaj, o lijepoj princezi i o hrabrom vitezu. Izrazito korespondira s našim vremenom, propituje mogućnost pobjede nad totalitarizmom i ukazuje na činjenicu da svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje.

Već u srijedu u okviru 'Mostarskog proljeća' u Kosači će biti odigrana predstava 'Kaos iza kulisa' Gradskog kazališta 'Zorin dom' iz Karlovca. U predstavi igraju Petra Cicvarić, Giulio Settimo, Ana-Marija Percaić, Katarina Baban, Katarina Strahinić, Branko Smiljanić, Vanja Gvozdić, Nino Pavleković, Peđa Gvozdić. Početak predstave je u 20 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close