Cannes

Zlatna palma švedskom filmu "The Square"

Kultura / Film TV | 28. 05. 2017. u 21:25 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni dobitnik Zlatne palme na ovogodišnjem festivalu u Cannesu je švedski film „The Square“, redateljsko ostvarenje Rubena Östlunda.

Odluka ocjenjivačkog suda, kojim je ove godine predsjedao slavni španjolski redatelj Pedro Almodovar, objavljena je na završnoj svečanosti na kojoj su dodijeljene i druge nagrade.

"Grand Prix" je dobio film "120 Battements Par Minute" (120 otkucaja u minutu) francuskog redatelja Robina Campilloa, dok je nagradu žirija dobio film "Nelyubov" (Bez ljubavi) ruskog redatelja Andreja Zvjaginceva.

Glumac Joaquin Phoenix dobitnik je nagrade za najbollju mušku ulogu u filmu "You Were Never Really Here" (Nikad niste bili zaista ovde) britanske redateljice Lynne Ramsay, koji je dobila i nagradu za najbolji scenarij.

Nagradu za scenarij je dobio i "The Killing Of A Sacred Deer" (Ubijanje svetog jelena) grčkog redatelja Jorgosa Lantimosa.

Diane Kruger je dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu u filmu "Aus dem Nichts" (Niotkuda), njemačko-turskog redatelja Fatiha Akina.

Predsjednik žirija, španjolski redatelj Pedro Almodovar izjavio je da je specijalno priznanje ove godine pripalo glumici Nicole Kidman.

Sofia Coppola osvojila je nagradu za najbolju režiju i to za film 'The Beguiled', remake drame o građanskom ratu iz 1971. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close