Napredak

''Živo kamenje iz Međugorja'': Jedinstvena knjiga o duši hercegovačkog kamena

Kultura / Flash | 30. 12. 2016. u 13:13 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Knjiga „Živo kamenje iz Međugorja“ autora prof. Huberta Thelera predstavljena je sinoć u dvorani sv. Ivana Pavla II u Međugorju. Autor i njegova obitelj podršku i suradnju u izdavanju knjige imali su od fra Karla Lovrića, svećeniku na službi u Međugorju i predsjednika zaklade „Fra Slavko Barbarić“ koja stipendira nadarene i siromašne studente, na čiju zamolbu je knjigu objavio Napredak iz Mostara.

Obraćajući se okupljenima fra Karlo Lovrić prisjetio se pokojnog fra Slavka Barbarića. Fra Karlo je sinoćnje predstavljanje knjige želio povezati s fondom za nadarene i siromašne studente koji je prije 23 godine pokrenuo fra Slavko Barbarić pa je pročitao svoju pjesmu posvećenu fra Slavku Barbariću i njegovim velikim zaslugama vezanim za zakladu kojoj je fra Karlo u ovom trenutku predsjednik.

Knjiga „Živo kamenje iz Međugorja“, sukladno želji autora, nosi naslov na hrvatskom jeziku, a priređena i na talijanskom, engleskom, njemačkom, francuskom i španjolskom jeziku kako bi na taj način bila dostupna mnogima. Posjetitelji sinoćnjeg predstavljanja mogli su je kupiti i na taj način podržati rad već spomenute zaklade koja brine o nadarenim i siromašnim studentima.

''Obitelj Huberta Thelera večeras je nas okupila oko sebe, oko svoje knjige. Listajući i čitajući ovu jedinstvenu knjigu sve više se uvjeravam da je prof. Hubert upoznao dušu hercegovačkog kamena. To me je ugodno iznenadilo i oduševilo, i ne samo mene'', kazao je prof. dr. fra Andrija Nikić.

Prof. Hubert Theler i njegova obitelj već dugi niz godina hodočaste u Međugorje. S krunicom u ruci redovito je odlazio na Podbrdo i Križevac. Na stazama po kojima je hodio počeo je opažati nešto sasvim neobično, piše Čitluk.ba.

Njegovo je vješto umjetničko oko na kamenju izglačanom bosim stopalima milijuna hodočasnika primijetilo obrise ljudskih lica. Budući da kao stručni fotograf i pisac sa sobom uvijek nosi fotoaparat i bilježnicu, osjetio je potrebu ovjekovječiti ova lica u kamenu. Hubert je to strpljivo i predano činio više od dvanaest godina, a plod ovakvog rada i iznimne ljubavi jednoga umjetnika prema Gospi je jedinstvena knjiga u kojoj je, popraćena Gospinim porukama, prikazana duhovna strana kamenja. Kamenje je to koje je godinama svjedočilo molitvama milijuna hodočasnika a kamen u životu svih Hercegovaca zauzima posebno mjesto i ne uzimajući u obzir ovu dimenziju.

''Za Hercegovce kamen je bio stol i krov, zid i pod, život i smrt, znak i znamen. Kamen je bio i još je trajna inspiracija pjesnika, književnika, slikara, kipara, ali i ljubitelja prirode koji će u njemu još dugo otkrivati vječite neistražene zagonetka. S kamenom smo srasli, neki se i okamenili. Upoznajmo njegovu dušu, ali i sigurnost'', poručio je okupljenima prof. dr. fra Andrija Nikić i parafrazirao stihove poznatog pjesnika Antuna Branka Šimića, pjesnika koji je najbolje spoznao dušu hercegovačkog kamena, i upravio ih obitelji Theler.

Kopirati
Drag cursor here to close