Tisućljetna tajna

Zašto je Tutankamon pokopan s uzdignutim penisom?

Kultura / Flash | 07. 01. 2014. u 18:22 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada je prije gotovo stotinu godina otkrivena grobnica egipatskog faraona Tutankamona , istraživače je kopkalo zašto je njegovo tijelo bilo potopljeno u crnu tekućinu, srce mu je bilo izvađeno, a faraonov penis je stajao mumificiran u uzdignutom položaju, pod kutom od 90 stupnjeva. To je do sada jedina mumija koja je pronađena u takovom stanju.

No, egiptolozi s Američkog sveučilišta u Kairu sada smatraju da je faraonova mumifikacija bila izvršena na takav način kako bi egipatski vladar nalikovao na podzemno božanstvo Ozirisa te kako bi se time usput zaplašili vjerski ustanici.
Prema vjerskim zapisima, Ozirisovo srce je na sličan način uklonio njegov brat Seth i zasebno ga zakopao. Ozirisova koža bila je, prema vjerovanju, crne boje i to je, smatraju danas istraživači, bio razlog zašto je faraonovo tijelo bilo prekriveno crnom tekućinom, kako bi nalikovalo božanstvu koji je nacrtan na vanjskoj strani Tutankamonove grobnice.

Što se tiče položaja u kojem je otkriven faraonov penis 1922. godine, a koji se u međuvremenu spustio, vjeruje se da ima sličnu vjersku simboliku kao i "kukuruzne mumije" koje su izrađivane u čast Ozirisa.

Tutankamon je postao faraon u dobi od 10 godina, 1333. godine prije nove ere, te je vladao samo devet godina do svoje smrti. Bio je posljednji iz kraljevske loze 18. dinastije Novog Kraljevstva, jedne od najmoćnijih kraljevskih kuća drevnog Egipta. U vrijeme njegove smrti, njegov je otac Akhenaten navodno vodio vjersku revoluciju u Egiptu, sa željom da uništi vjeru u egipatske bogove te da ih zamijeni solarnim božanstvom Atonom.

Veljača 1923. godine: nosači iznose stvari iz otkrivene grobnice kralja Tutankamona

Tutankamon je pokušavao riješiti problem ove vjerske revolucije i vjeruje se da je pritom slomio nogu i umro od inficirane rane, a DNK analiza 2010. godine pronašla je i tragove malarije u njegovim ostacima.

Preminulog faraona naslijedio je visoki svećenik Ay, koji je oženio Tutankamonovu udovicu Ankhesenpamon. Četiri godine nakon toga zavladao je vojni vođa Horemheb koji je upravljao čak 26 godina dok ga nije zamijenio Ramzes, osnivač 19. dinastije.

Kopirati
Drag cursor here to close