Ljubav bez granica

Započinje peti Vareš classic festival

Kultura / Glazba | 14. 09. 2017. u 06:15 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Peta godina našeg intenzivnog zajedničkog umjetničkog putovanja, mali jubilej uoči većeg, desetogodišnjeg, opisuje kako su nas kroz sve ove godine razvoja festivala naposljetku Glazba za početak i kraj vremena i Ljubav (muzika) bez granica dovele, ili čak spojile - ZaJedno. Stoga ovogodišnji festival odaje počast svima Vama koji nas svih ovih godina, na svaki mogući način, inspirirate, podržavate, volite i pomažete da učimo, rastemo i da se razvijamo", navode organizatori Vareš classic festivala.

"Programski i konceptualno, svi tematski koncerti su tu s razlogom, imaju svoju individualnu metaforičnu priču kao dio ukupne cjeline i šalju osobnu, ali i univerzalnu – i veoma snažnu - umjetničku poruku.

Počevši od zajedničkog otvorenja - dobrodošlice, te ponovnog otvorenja uz žene kompozitorice i žensku umjetnost, obilježit ćemo i 190 godina od smrti prvog slobodnog umjetnika – Ludwiga van Beethovena, ali i 220 godina rođenja Franza Schuberta, povezati Beč i Vareš, otvoriti vrata multikulturalnosti te kroz rock, mlade pijaniste i tamburaše u BaRock-nom duhu, slavljenički zaokružiti Festival.

Drugu godinu zaredom tu je i Art Colony Borovica s izborom najuspjelijih radova, a radionice za djecu bit će posebno intenzivne i raznolike. Nikada nas na pozornicama Vareš Classic Festivala više nije bilo! Budući da je već godinama neophodno osigurati koncertni klavir za potrebe Festivala i Muzičke škole Vareš, kako bi nam se svima zajedno omogućio kvalitetan rad i napredak, koncerti za klavir poseban su nam fokus", istaknula je između ostaloga umjetnička direktorica festivala Andrea Nikolić.

Ovogodišnji program VaClaF-a je zasigurno svojom raznolikošću i obimom najzahtjevniji i najbogatiji dosad. Jubilarna, peta godišnjica održavanja festivala potvrđuje kako se radi o unikatnom i umjetnički vrijednom festivalu na ponos cijele regije.

Osim vrhunske muzike koja dominira festivalom, festival pruža prostor budućim generacijama glazbenika, kako bi stjecali znanje i pokazali sav svoj talent uz mentorstvo međunarodno profiliranih umjetnika. Festival će se održati od 14.9. do 24.9.

Festival će biti otvoren 14.9. od 19 sati u Staroj crkvi kada će nastupiti banjalučka filharmonija uz dirigenticu Vanesu Kremenović, te na violini Andrea Nikolić, oboi Ivana Nikolić i violončelu Bas Jongen. Festival će biti zatvoren 24.9. od 12 sati tamo gdje je i počeo koncertom učenika Osnovne muzičke škole Vareš. Kompletan program možete pogledati ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close