Slava Eparhije

Vladika Grigorije, Dodik, Bodiroga, Zubac u Mostaru na slavi Eparhije zahumsko-hercegovačke

Kultura / Flash | 02. 01. 2015. u 13:19 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Vjera, nada i ljubav potrebne su za ljudsko postojanje i misija svakog čovjeka kršćanina'', istaknuo je Njegovo presveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, u propovjedi na slavi Eparhije zahumsko-hercegovačke - Svetog Ignjatija Bogonosca.

"Nema čovjeka koga nešto ne melje i koga nešto ne brine, ali ne treba da klonemo duhom, kao što nije klonuo ni Sveti Ignjatije. Važno je da nađemo smisao, da bismo mogli izdržati", naglasio je vladika Grigorije.

U tim okolnostima, ističe vladika, jedino što se može učini jeste uspraviti se na temelju vjere.

"Naš pogled treba biti uperen k cilju koji je osmišljen, koji je potvrđen kao smislen, da naša briga bude briga koja ima smisla, da izdržimo sve udare raznih nevolja i zvijeri koje hoće da nas pokolebaju. Zato je vjera nazvana i osnov svakog postojanja", naveo je episkop Grigorije.

Prema riječima vladike, smisao svakog smisla je Bog.

"Nadamo se da će Bog pobijediti svaku zvijer. Svaka zvijer je zvijer samo zato što nema ljubavi i zato što je zla. Čim se zvijer liši zla, pohlepe i mržnje ona se pretvara u jagnje i postaje krotko biće kraj koga želimo postojati. Na nama je da svaku zvijer koja kidiše na nas pretvaramo u krotko jagnje svojom ljubalju, hrabrošću i odlučnošću, istrajnošću", istaknuo je episkop Grigorije i dodao kako je u tome snaga ljudskog postojanja.

"Čovjek je jači od svake tvari i od svake životinje, jedino je manji od Boga, ali čovjek je pozvan da bude Bog i dano mu je da može da bude Bog i da se oboži. Međutim, ako čovjek neće da bude Bog onda će biti životinja, i to je velika nevolja za svakoga koji neće da ide putem vjere, nade i ljubavi, i zbog toga je gubitnik. Pobjednik je onaj koji ostane do kraja i koji ide do svog cilja. Taj će se spasiti", rekao je vladika Grigorije.

Govoreći o Mostaru, vladika je naveo da je u ovom gradu danas malo Srba, da ih nema koliko ih je bilo, ali da se nada kako će ih biti više i da će opet biti kakvi su bili, prenosi Srna.

"Nadu za to nam pružaju naša djeca od Prebilovaca, Čapljine, Mosta, Konjica. Ta djeca su najbolji đaci u školama, jer oni moraju biti duplo bolji da bi bili prihvaćeni i da bi mogli živjeti na način dostojan čovjeka. Ovdje ima puno prilika, ali i neprilika ne samo za naš narod, nego za sve. Ono što mi želimo dati ovom gradu jeste samo dobro i napredak", naglasio je vladika Grigorije te podsjetio da je Vladikin dvor, gdje se danas slavi slava, bio porušen, kao i mnoge druge zgrade i crkve.

"Sve to smo napravili uz nesebičnu pomoć predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. On ima osjećaj za nas u dolini Neretve. Čak mi je obećao da će napraviti jednu malu kuću u Prebilovcima", rekao je vladika Grigorije.

Na slavi su prisustvovali brojni gosti, među kojima predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH Goran Zubac, načelnici hercegovačkih općina, zastupnici, slavni košarkaš Dejan Bodiroga i brojni ugledni ljudi iz BiH i Srbije.

Kopirati
Drag cursor here to close