Mali interes

Više od 42 posto građana ne kupuje knjige

Kultura / Flash | 19. 07. 2017. u 12:05 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Internet u Republici Srpskoj ne koristi gotovo 20 posto stanovništva, od kojeg većina pripada starijoj populaciji (preko 56 godina), više od 42 posto građana nikada ne kupuje knjige, a gotovo 70 posto nikada ili rijetko čita knjige u elektronskom formatu.

Veličina kućnih biblioteka domaćinstava u RS-u uglavnom se kreće od jedne do dvadeset i pet knjiga, a 8,3 posto građana ne posjeduje nijednu knjigu.

Međutim, većina građana, čak njih 80,6 posto, izjavilo je da čita knjige, ali se taj izbor uglavnom svodi na domaće klasike i lektiru.

Ovi podaci su rezultat istraživanja koje je provelo Ministarstvo prosvjete i kulture početkom 2017., na uzorku od 1.032 slučajno odabrana punoljetna građanina RS-a.

Istraživanje je, također, pokazalo da je kulturna ponuda u RS-u prilično siromašna, ali i da veliki broj građana uopće nije zainteresiran za kulturne događaje, prije svega zbog nedostatak novca, udaljenosti događaja, slabe ponude i lošeg kvaliteta ponuđenog sadržaja koji se često preklapaju, dok njihovo sudjelovanje u kulturnom životu nije povezano sa njihovom financijskom situacijom, jer za kulturu najviše izdvajaju građani sa minimalnim primanjima (300 KM do 500 KM) ili čak oni bez ikakvih primanja.

Kopirati
Drag cursor here to close