VIDEO | U Sarajevu predstavljena umjetnost slikanja na vodi
ebru
OBJAVA: Petak, 10. ožujka 2017. 15:44
IZVOR: Fena
AUTOR: A.M.
VIDEO | U Sarajevu predstavljena umjetnost slikanja na vodi
0

Vjeruje se da ebru (slikanje na vodi) potječe iz srednje Azije

Izložba radova Nihal Ture mastera ebrua tehnike slikanja na vodi, otvorena je u Galeriji Collegium artisticum u okviru Festivala Sarajevska zima, a u suradnji s Odsjekom umjetnosti Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

Vjeruje se da ebru (slikanje na vodi) potječe iz srednje Azije, a u Istanbul dolazi putem svile. Ebru je umjetnost dekoracije predmeta, koristila se u ukrašavanju knjiga i kaligrafskih radova. Prskanjem ili kapanjem prirodnih boja koje su bazne i otporne na svjetlost preko guste površine vode prave se oblici pomoću kistova od konjske dlake. Nakon toga, spuštanjem papira na površinu vode dobiveni oblici se prenose.

Kako nastaje slika u ebru tehnici posjetioci su mogli da vide na videu koji je pratio postavku.

Otvaranju izložbe nazočio je i Alparslan Babaoglu kod kojeg je Nihal Ture usavršavala ebru.

Izbornica programa Likovnih umjetnosti Sarajevske zime Meliha Teparić rekla je na otvaranju izložbe da su radovi Nihal Ture izuzetno kvalitetni te da je vidjela dosta radova ebru umjetnosti, ali da su ovi izuzetni.

Kako je rekla Teparić, radovi su profinjeni i može se reći da je umjetnica dostigla jednu vrstu perfekcije.

 

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.