Široki Brijeg

VIDEO | Šesti Seminar folklora Hrvata u BiH

Kultura / Flash | 29. 07. 2017. u 17:15 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U četvrtak 27. srpnja u 9 sati u hotelu Đulić u Širokom Brijegu započeo je šesti po redu Seminar folklora Hrvata u BiH, u organizaciji UHAKUD u BiH/Organizacijski odbor Seminara folklora. Seminar folklora Hrvata u BiH trajat će do nedjelje 30. srpnja, a ove godine polaznici obrađuju pjesme, plesove i običaje Bosanske posavine.

Voditelj Seminara je etnokoreolog prof. Miroslav Šilić koji je ujedno i predavač, kao vrsni poznavatelj tradicijske kulture ovog podrucja, kao i cijele BiH.

Ove godine Seminar je okupio 60-ak polaznika iz BiH, Hrvatske, Švicarske, Austrije i Njemačke. Polaznici su rasporedeni u četri skupine: ples, ganga, tradicijska i tamburaska glazbala.

Seminar folklora okuplja mnoge stručnjake iz folklornog svijeta, koji su predavači i svoje znanje o tradicijskoj kulturi prenose na polaznike kroz predavanja, stručne savjete i primjere s terena. Među njima su prof.dr Stjepan Sremac, dr.sc. Jasmina Talam, mag.gl.paed. Tomislav Cvrtila, Vjekoslav Martinić, Jure Miloš, Vinka Zlomislić, Cecilija Vidović, prof. Marina Bazina, Ivan Zlatunić i Drago Oršolić. Za korepeticiju na violini i šargiji zaslužni su Anica Ištuk i Drago Mišković, a asistenti na plesnim predavanjima su Ivan Barać i Vedran Vidović.

Hrvati u BiH imaju bogatu folklornu tradiciju koju su dužni očuvati i prezentirati svijetu.

''Nastojimo privući što više mladih ljudi, ali i zainteresirati sve osobe koje su voljne naučiti nešto novo o folklornoj tradiciji bh. Hrvata. Također, pokušavamo probuditi ljubav prema našoj tradiciji, obrazovati mlade ljude koji će u lokalnim sredinama očuvati i osigurati svijetlu budućnost našoj nematerijalnoj baštini koja je bila i mora biti stožer očuvanja hrvatskog identiteta u BiH'', poručili su iz OO Seminara folklora Hrvata u BiH.

Seminarci ce u nedjelju u 19.00 sati u kompleksu hotela Đulić u Širokom Brijegu održati završnu priredbu te pozivaju sve da se pridruže i podrže ovaj projekt te da vide što su radili u ova četri dana.

Kopirati
Drag cursor here to close