Snimanje, rez!

VIDEO | Pendeš odobrila korištenje tenkova iz Mostara za film 'General'

Kultura / Flash | 06. 03. 2017. u 12:05 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Korištenje tenkova Oružanih snaga BiH iz Mostara za potrebe snimanja filma o generalu Hrvatske Vojske Anti Gotovini odobrila je ministrica obrane BiH Marina Pendeš", doznaje portal Bljesak.info iz produkcije filma.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH, vrhovnog zapovjednika vojske, Mladen Ivanić na upit novinara N1 za komentar, rekao je kako Predsjedništvo BiH nije raspravljalo o tome, niti je donijelo odluku.

''Ministarstvo obrane je to odlučivalo. Možete pretpostaviti da nisam oduševljen činjenicom da se snima film o Gotovini, ali to je pitanje za Ministarstvo obrane BiH", rekao je.

"Imao sam drugih političkih pitanja u proteklom razdoblju - a to je revizija", dodao je.

Vojno-politički analitičar Miroslav Lazanski za EuroBlic kaže da se, prema njegovim saznanjima, svugdje u svijetu plaća iznajmljivanje tehnike i opreme koja se nalazi u vlasništvu regularnih vojnih snaga.

"Koliko je meni poznato, jedino se za vrijeme bivše Jugoslavije vojsci nije plaćalo posuđivanje tehnike i naoružanja kada su snimani epski filmovi 'Sutjeska' i 'Neretva'. U svim ostalim slučajevima JNA je regularno iznajmljivala svoju opremu za snimanje filmova, ali uz određenu novčanu nadoknadu", kaže Lazanski.

"Razumijem da je Ante Gotovina ministrici Pendeš i generalu Jeleču posebno prirastao uz srce, ali to ih ne opravdava da ne naplate korištenje i habanje vojne tehnike i resursa Oružanih snaga BiH", ističe Lazanski.

Kako prenosi EuroBlic, proračun s kojim redatelj Antun Vrdoljak raspolaže za snimanje u Hrvatskoj i BiH iznosi čak četiri milijuna eura.

No, produkcija nije htjela komentirati medijska prepucavanja oko toga. 

"Nas to ne zanima niti se ti komentari odražavaju na nas na bilo koji način. Radimo svoj posao", rekao je za Jutarnji list producent “Generala” Andrija Vrdoljak.


U naslovnoj je ulozi Goran Višnjić, a glumačku ekipu čine Tarik Filipović, Rene Bitorajac, Goran Navojec, Borko Perić, Ivo Gregurević, Mustafa Nadarević, Nataša Janjić, Goran Bogdan i Boris Svrtan.

Podsjetimo, HRT-ova serija imati će osam epizoda, a Vrdoljak vjeruje da će to biti "jedna od uspješnih serija".

U Bosni i Hercegovini, točnije na području Livna, “General” se snimao do 5. ožujka.

Kopirati
Drag cursor here to close