VIDEO | Mostarcima prikazan Makedonac
Dokumentarni film
OBJAVA: Petak, 17. veljače 2017. 12:41
IZVOR: Fena
AUTOR: R.I.
Film MakedonacFilm MakedonacFilm MakedonacFilm Makedonac
0
Film Makedonac
Film Makedonac
Film Makedonac
Film Makedonac

Film 'Makedonac' univerzalna je priča o časnom vojniku u ratnom vihoru koji, unatoč svojoj osobnoj boli i gubitku, nije dopustio da ga obuzme mržnja osvetoljubivost.

Dokumentarni film "Makedonac" redatelja Faruka Sokolovića i scenaristice Šuhrete Dude Sokolović koji govori o ljudskosti koja nadilazi osobne tragedije, prikazan je u petak u Hotelu "Ero" u Mostaru.

Film 'Makedonac' univerzalna je priča o časnom vojniku u ratnom vihoru koji, unatoč svojoj osobnoj boli i gubitku, nije dopustio da ga obuzme mržnja osvetoljubivost.

Istinita životna priča koja predstavlja pobjedu dobra i ljudskosti nad porivom za osvetom, govori o kapetanu JNA Amiru Reki koji je služio u Bitoli i Zaječaru. Godine 1992. se uz pomoć prijatelja, oficira JNA Dragana Simića, vratio u ratom zahvaćeno i opkoljeno Goražde, četiri dana nakon početka napada na ovaj grad. Nakon što, kao komandant 43. drinske brigade u Goraždu, saznaje da su mu srpski vojnici u selu Gudelj ubili majku, djeda i petero rođaka, nekoliko dana kasnije donosi odluku kojom spašava živote 44 srpska civila, stanovnika sela Bučje.

Glavni protagonist filma Amir Reko kazao je kako smo i danas, bez obzira kakve sudbine i rane nosimo, puni mržnje jedni prema drugima, neiskrenosti, koja budi besperspektivnost i razara naše sveukupno kulturno-religijsko-nacionalno biće.

''Nismo povratili povjerenje jer nismo osudili vlastite zločince, a kultura mržnje i danas je naš primarni dijalog – naglasio je.

Po njegovim riječima, Bosna i Hercegovina je mala zemlja velikih ljudi koje su etnokracije za četvrtstoljetne vladavine dovele na granicu siromaštva, a sebe i svoje sluge do neprocjenjiva bogatstva.

Predstavljanje filma u sljedećim danima predviđeno je i u ostalim gradovima u BiH te u Beogradu (RS).

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.