Uz zvuke Emine

VIDEO | Mostar se performansom na Starom mostu oprostio od Predraga Matvejevića

Kultura / Flash | 06. 02. 2017. u 18:15 D.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uz zvuke Šantićeve Emine i tužne note trube Mostar se večeras oprostio od Predraga Matvejevića.

Inače, Centar za mir i multietničku suradnju Mostar organizirao je u ponedjeljak na Starom mostu u Mostaru performans u čast nedavno preminulog akademika Predraga Matvejevića.

Tom prilikom izveden je instrumental Šantićeve 'Emine' na trubi za kojega je notni zapis napisao Đelo Jusić upravo za Matvejevića, a njegovom slikom ukrašena je i kula 'Helebija' na mostu.

"Sjećat ćemo se Predraga Matvejevića s iskrenim poštovanjem, kao velikog Mostarca, iskrenog prijatelja, profesora, akademika te utemeljitelja Centra za mir. Oprostit ćemo se od Matvejevića uz prigodni video projekciju njegovih sjećanja i književnih djela", ističu iz Centra za mir.

Predrag Matvejević, istaknuti intelektualac hrvatskog, talijanskog i bosanskohercegovačkog porijekla umro je 2. veljače u Zagrebu u 85. godini, nakon duge i teške bolesti.

Rođen u Mostaru 1932. godine, Matvejević je bio jedan od najvažnijih intelektualaca Balkana, ali i Europe i jedan od najprevođenijih hrvatskih autora u svijetu. Njegov "Mediteranski brevijar" preveden je na 23 jezika (samo u Italiji prodan je u više od 300.000 primjeraka).

Pored ostaloga, primio je počasni doktorat u Francuskoj (Perpignan) i dva u Italiji (Genova, Trst), a 2002. godine dodijeljen mu je i počasni doktorat na Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru.

Podsjetimo, Predrag Matvejević se u intervjuima osvrćao na rodni Mostar. Rekao je da kada dođe u rodni grad više ide na istočnu stranu grada.

''Više idem na istočnu stranu, premda je moja obiteljska kuća – odnosno ruševine moje obiteljske kuće – na Bulevaru sa zapadne strane. Imam dosta prijatelja sa zapadne strane, ali odlazim na istočnu stranu jer osjećam potrebu popraviti nešto što je nepravedno učinjeno ljudima s te obale'', rekao je Matvejević.

Matvejević je rekao da nikada nije mogao zamisliti da će se Mostar podijeliti i da će netko srušiti Stari most.

''Moja ljubav prema Mostaru se nije promijenila, taj je grad i dalje u meni i mom duhu'', rekao je Predrag Matvejević.

Inače, Matvejević je bio počasni član Centra za mir i multietničku suradnju Mostar koji mu je 2014. godine dodijelio nagradu Mimar mira.

U povodu njegove smrti, Centar za mir će u utorak, 7. veljače, u Hotelu "Bristol" u Mostaru održati "Večer sjećanja na Predraga Matvejevića", s početkom u 20 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close