Galerija Aluminij

Velika samostalna izložba slikara Emila Bobanovića Čolića

Kultura / Flash | 31. 03. 2017. u 05:56 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu Mostarskoga proljeća – Dana Matice hrvatske Mostar, a u suorganizaciji MH Mostar, Galerije Aluminij, Filozofskoga i Fakulteta PMOZ-a Sveučilišta u Mostaru, u četvrtak, 6. travnja, s početkom u 19 sati, u Galeriji Aluminij bit će otvorena velika samostalna izložba slika hrvatskoga akademskog slikara Emila Bobanovića Čolića.

Kritičke osvrte na ciklus imena Ptice napisali su povjesničari umjetnosti dr. Antun Karaman i Marin Ivanović, oduševljeni osvjedočenom strašću za životom u djelima koja u Mostar dolaze s hrvatskoga juga.

Karaman piše kako je 91-godišnji Bobanović Čolić odmalena očaran pticama koje su intrigirale njegovu znatiželju, priopćeno je.

''Istinsku očaranost produbio je promatranjem galebova. Za odlaska s ocem na ribanje dolijetali su oni ponekad bliže čamcu, a ponekad su ostajali na sigurnoj udaljenosti, no nikad ne bi ustuknuli kada im je zalogaj bio na dohvatu kljuna. On se divio sigurnosti koju su jednako uspješno iskazivali i u vladanju zrakom i u plovidbi morem, sjajno se snalazeći u potpuno oprečnim zadatostima. (…) Na trenutke su se činili preveć mirnima i ravnodušnima prema svemu što ih okružuje, a onda bi, u trenu, vrlo žustro, čak silovito, polijetali prema mogućemu plijenu ili uzlijetali, glasajući se, u visine'', zapisao je Karaman, na kojega se mlađi kolega Ivanović nadovezuje presjekom slikareva stvaranja, zaključujući kako je autor od početaka vrlo blizak minimalizmu, čija će se načela, u većoj ili manjoj mjeri, očitovati i u kasnijim radovima.

''Bobanović Čolić je početkom 2000-ih započeo s gestualnim apstrakcijama u plavim i crvenim tonovima koje je nazvao Duhom djetinjstva. Konačno, iznova usustavljene crnom bojom, slike iz ciklusa Ptice, započete prije pet godina, maštovitim su prikazom rečenoga motiva.

Ti radovi predstavljaju proživljene događaje i pročišćene emocije, testamentarno svjedočanstvo vlastitosti za koje su osnovne boje, poput crne i plave, gotovo osobnim znamenom i najboljim nositeljem značenja djetinjstva. (…) Tu su slike gestualnih crnih nanosa na crvenim teksturiranim podlogama koje pulsiraju novim životom, vrućim dahom i strastvenom dušom u tijelu devedesetogodišnjaka'', nadahnut je Ivanović.

Inače, Emil Bobanović Čolić rođen je 1926. u Kuni, na poluotoku Pelješcu. Školu primijenjene umjetnosti, u klasi Ante Kaštelančića, završio je u Splitu. Jedno je vrijeme radio kao nastavnik u Mostaru, a onda se zaputio u Zagreb gdje je diplomirao slikarstvo kod Mladena Veže i književnost kod dr. Marina Franičevića u Zagrebu.

Izlagao je dosad u mnoštvu zemalja svijeta, na desecima samostalnih i skupnih izložbi, a u Firenci je 2001. godine, na svjetskoj izložbi Biennale internazionale dell’ arte contemporanea, nagrađen medaljom Lorenzo il Magnifico i diplomom u selekciji skulptura. Dobitnikom je i brojnih drugih nagrada i priznanja. Živi i stvara na Pelješcu, u Labinu i u talijanskoj Monzi.

Kopirati
Drag cursor here to close