Festival

VaClaF nudi besplatan i bogat program

Kultura / Kazalište | 15. 09. 2017. u 21:15 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U četvrtak je Vareš ponovno ugostio domaće i strane umjetnike na jubilarnom petom međunarnodnom festivalu komorne glazbe 'VaClaF' pod ovogodišnjom temom 'Zajedno'. U prepunoj Staroj crkvi u Varešu festival je ove godine otvorila Banjalučka Filharmonija pod vodstvom dirigentice Vanese Kremenović uz soliste - sestre Andreu i Ivanu Nikolić, te nizozemskog violončelista Basa Jongena.

Fra Mirko Majdadžić osvrnuo se na temu festivala 'Zajedno', te pozvao nazočne da se zajedno, u svim svojim različitostima, udruže kako bi dalje unaprijeđivali Vareš. Petar Jelić osvrnuo se na povijest festivala, koji je započeo 2009. Miholjskim koncertom, naglašavajući veliki napredak koji se postigao u zadnjih osam godina zahvaljujući svima uključenima u ovaj projekt na čelu s umjetničkom direktoricom Andreom Nikolić.

Koncertu je nazočio i veleposlanik Austrije u BiH Martin Pammer, također se obrativši publici s uvodnim riječima, budući da je Austrijsko veleposlanstvo u BiH već nekoliko godina jedan od glavnih sponzora Vareš Classic Festivala.

Program je otvorila Banjalučka filharmonija 'Serenadom za gudače' Edwarde Elgara, te 'Triptihom za gudače' hrvatskog skladatelja Ivana Josipa Skendera.

Na tematskom koncertu u subotu 16.9., pod nazivom 'Umjetnost je ženskog roda' izvodit će se djela žena kompozitorica. Ostali tematski koncerti održat će se u ponedjeljak 18.9. (190 post-Beethoven Years Together), srijedu 20.9. (Vienna and Vareš Together), petak 22.9. (Multiculture Together!), te će kulminirati tradicionalnim završnim 'Miholjskim' koncertom pod nazivom 'BaRock Together!' u subotu 23.9.

Osim tematskih koncerata, na festivalu će nastupiti i mladi vareški glazbenici, učenici pijanističke klase te tamburaši Muzičke škole u Varešu (utorak 19.9.), kao i mladi vareški rockeri (15.9. i 21.9). U nedjelju 17.9. i četvrtak 21.9. održat će se otvorene probe i radionice za djecu, a festival će zatvoriti najuspješniji učenici Muzičke škole Vareš koncertom u nedjelju 24.9. Ulaz na sve sadržaje je slobodan.

Kopirati
Drag cursor here to close