Saborna crkva Sarajevo

Ustoličen mitropolit dabrobosanski Hrizostom

Kultura / Kazalište | 03. 09. 2017. u 10:26 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njegovo visokopreosveštenstvo novoizabrani mitropolit dabrobosanski Hrizostom svečano je ustoličen i uveden u tron u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice - Sabornoj crkvi u Sarajevu.

Ovom svečanom činu prethodila je Sveta arhijerejska liturgija, koju je služio Njegova svetost patrijarh srpski Irinej uz sasluženje arhijereja i svećenstva Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh je sa episkopima i svećenicima pričestio vjerni narod u Sabornom hramu, a činom pričešća završena je Sveta arhijerejska liturgija.

Nakon toga uzvanicima i vjernicima besjedom se obratio Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, poslije čega je pročitana odluka Sabora SPC da na tronu daborobosanskih mitropolita sjedi mitropolit Hrizostom.

Svečanost ustoličenja završena je besjedom mitropolita Hrizostoma, koji je rekao da sa velikim optimizmom preuzima upravljanje Mitropolijom dabrobosanskom, javlja Srna.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji nazočili su, zajedno sa brojnim vjernicima, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ministar prometa i veza Republike Srpske Neđo Trninić, direktor Republičkog tajništva za vjere Dragan Davidović, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministar pravde Srbije Nela Kuburović.

Svečanosti je nazočio i veleposlanik Rusije u BiH Petar Ivancov, veleposlanik Srbije u BiH Stanimir Vukičević, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, predstavnici Islamske zajednice BiH, Židovske zajednice BiH i predstavnici međunarodne zajednice, te načelnici općina i gradonačelnik Istočnog Sarajeva i predstavnici političkog i društvenog života.

Na Liturgiji povodom ustoličenja novoizabranog mitropolita sudjelovali su Zbor Srpskog pjevačkog društva "Sloga" iz Sarajeva i Zbor smjera za crkvenu glazbu i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Vladika Hrizostom je 61. mitropolit Mitropolije dabrobosanske, koju je 1221. osnovao Sveti Sava.

Episkop Hrizostom izabran je za novog mitropolita dabrobosanskog na Svetom arhijerejskom saboru Srpske pravoslavne crkve održanom u svibnju ove godine.

Episkop Hrizostom je na tronu dabrobosanskih mitropolita nasljednik blaženopočivšeg mitropolita Nikolaja, koji je Mitropolijom upravljao od 1992. do 2015. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close