Mostar

Uspješna godina iza Galerije Aluminij

Kultura / Flash | 09. 01. 2017. u 12:10 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prošloj godini, Galerija Aluminij ostvarila je još jedan poslovni rast s ukupno 18 održanih kulturnih događaja i rekordnih 5 700 posjetitelja, priopćeno je u ponedjeljak iz te galerije.

Naime, kako u samostalnoj organizaciji, tako i u suradnji s Filozofskim i Fakultetom PMOZ-a Sveučilišta u Mostaru, Maticom hrvatskom Mostar, Maticom hrvatskom Čitluk, Dubrovačkim ljetnim igrama, Galerijom Martino, Društvom hrvatskih književnika Herceg-Bosne i s drugim kulturnim, umjetničkim i znanstvenim ustanovama, u Galeriji Aluminij održano je devet likovnih izložbi, dva dokumentarističko-povijesna fotografska postava, humanitarna izložba fotografija, predstavljeno pet knjiga i monografija, te upriličena jedna pjesnička večer.

''Svakako su najzvučnije bile samostalne izložbe vrhunskih hrvatskih autora Matka Trebotića i Tihomira Lončara te splitska obiteljska likovna priča Josipa Botterija Dinija, Anamarije i Hrvoja Peruzovića, a i ove smo godine nastavili s razvijanjem prisne suradnje s dubrovačkim likovnim krugom, ugostivši samostalne postave Lukša Peke i Josipa Škerlja. Osobito sam ponosan i na postav stasaloga mostarskog autora mlađega naraštaja Željka Korena, ali i na izložbu kojom smo promovirali rad mlade hercegovačke slikarice vrijedne pozornosti Tamare Grbavac. U drugomu smo dijelu godine i zapjevali, s likovno-poetskom pričom o sevdahu srbijanske slikarice Ane Đorđević, a ugostili smo i zapaženoga mladog Dubrovčanina Tonka Tikvešu'', osvrnuo se na prošlu godinu Darko Juka, direktor Odjela korporativnih komunikacija i marketinga Aluminija d.d. Mostar unutar kojega djeluje i Galerija Aluminij, kao najupečatljiviji oblik Aluminijeva društveno-odgovornog poslovanja.

Posebno uspješnim Juka je ocijenio dvije dokumentarističko-povijesne izložbe. Prva je izložba starih fotografija hercegovačkih urbanih središta nazvana Muzej sjećanja, a druga je izložba umjetničkih fotografija pokojnoga Ćirila Ćire Raiča, otvorena u sklopu Mostarskoga proljeća, pod imenom Mostovi Mostara.

Uprava Hercegovačkoga diva, na čelu s direktorom Marijom Gadžićem, usvojila je i izvrsnim ocijenila Izvješće o radu Galerije Aluminij za 2016. godinu, odobrivši ujedno i Plan za 2017. koji je već ispunio gotovo 90 posto raspoloživih termina. Osobito zvučnima su najavljene izložbe Josipa Trostmanna (travanj) i Stipe Nobila (rujan), posthumna izložba aktova Frane Primorca (siječanj), hommage pokojnomu Vladimiru Puljiću (lipanj), velika izložba umjetnina iz Aluminijeva fundusa u povodu 20. obljetnice obnove rada Tvornice (ožujak), te veličanstvena proslava 40 godina stvaranja nenadmašnoga mostarskoga hiperrealiste Marina Topića (studeni).

Kopirati
Drag cursor here to close