Nebriga

Urušava se Počitelj!

Kultura / Flash | 23. 03. 2017. u 08:24 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada je lani, početkom srpnja, naš veliki umjetnik Safet Zec javno iznio užasne činjenice o stanju Pašine tabije, tvrđave s koje se pruža fascinantan pogled na Počitelj i u čiju su obnovu s federalne razine utrošeni silni novci, očito se to nikoga od nadležnih nije dotaklo. Jer, slika razvaljene Pašine tabije, s koje su vandali počeli krasti metalnu konstrukciju, staklene dijelove, kablove još u rujnu 2014. godine danas je još gora, piše Dnevni avaz u tekstu o gradu koji je označen kao nacionalni spomenik BiH i čije kulturno-povijesno naslijeđe nestaje.

Avaz navodi kako su nedavno odnesena unutarnja vrata, zajedno sa štokovima, te dodaje kako ''dripci iz susjednih mjesta dodatno se iživljavaju, razbijajući prelijepu staklenu površinu kamenicama''.

Ničija zemlja

Sve je to, navode sarajevske novine, prekipjelo Jadranki Dizdar, predsjednici Turističkog društva Počitelj, pa je zaključala kapiju na Tabiji. O tome je, kaže, obavijestila nadležne, baš kao što je svim federalnim ministarstvima koja imaju vezu s Počiteljem, kao nacionalnim spomenikom BiH, ali i, vjerojatno, najljepšim turističkim mjestom u našoj državi, opisala stanje u kojem se danas nalaze Pašina tabija, Kulina, Hamam, Medresa, Sahat-kula i, pogotovo, Gavran-kapetanova kula, čiji se krov urušava.

Jadranki, čiji je otac bio posljednji dizdar u Počitelju, prekipjelo je i nedavno je s mještanima organizirala akciju čišćenja Gavran-kapetanove kule. Gomilu smeća su izbacili, sasjekli šiblje, ali za krov su nemoćni.

Pitanje je dana, govori Dizdar, kada će se sve srušiti. U svom pismu nadležnima, koje je bilo svojevrsni vapaj, nije se fokusirala samo na Kulu nego na sve objekte, u čiju su obnovu utrošeni milijuni, a o kojima se danas nitko ne brine.

''Nijedan objekt nije zaštićen. Pogledajte Medresu, obrušava se... Djeluje kao ničija zemlja, jer joj se ne može pristupiti. Hodža je stavio vrata prema Sahat-kuli, koja tu nikad nisu bila. Uredu, možda ljudi prljaju taj dio, ali ne možemo tako. Ma, jednostavno, sve je jadno i nedostupno za javnost. Koliko znam, svojevremeno je bila donesena odluka da Federacija vodi brigu o Počitelju, ali je odluka ukinuta, pa je onda rečeno da će Općina Čapljina formirati poduzeće koje će zavesti red u Počitelju. Znate da su se Počiteljci tome usprotivili, jer, nažalost, nisam nacionalista, ali od svih poduzeća u Čapljini nikada tu radno mjesto nije pronašao nijedan povratnik'', rekla je.

Šutnja na pismo

Dodala je kako nitko od nadležnih još nije odgovorio na njezino pismo u kojem je predložila da se iznađe mogućnost za to da Počiteljci preuzmu brigu o svom blagu, za početak da počnu naplaćivati ulaz i da od toga namaknu pare za rasvjetu u svom gradu.

''Nemamo rasvjetu. Sve je ovo u mraku. Iako nam se toliko može pružiti, jer nitko od nas više ne voli ovaj grad'', kaže Jadranka.

Slično navodi i Arifa Alagić, jedna od dvije Počiteljke koje za svoju obitelj zarađuju od prodaje suhog voća i domaćih sokova.

''Nitko o nama ne vodi računa! To je katastrofa, a nas je ovdje 13-14 familija baš u gradu. Zar ne bi bilo lijepo da nam se dozvoli naplata ulaza u grad, da se ova naša djeca zaposle, iako tijekom sezone, a da tako vodimo računa o našem blagu''. govori Alagić.

Pred Šišman Ibrahim-pašinom džamijom novinari su zatekli suprugu Džemala ef. Gadare. U hladu šipka čita knjigu. Efendija je, kaže, otišao u Čapljinu da plati račune. Nakon što su joj novinari Avaza rekli zbog čega su tu, rekla je kako je ''efendija sve to prepustio Počiteljcima''.

Avaz navodi kako među šačicom mještana koje su zatekli u pustom Počitelju, nitko nije bio raspoložen za razgovor. Jedni su se pravdali obvezama, drugi su dobacivali ''ta, sve znaš'', a pojedinci su bili mišljenja da je pametnije šutjeti.

Na pitanje gdje su im turisti nestali, jedna gospođa je rekla: ''Nema ovdje posla dok ne pukne kora'', misleći na Uskrs. Tada će, kaže, otpočeti sezona, koju uz strane turiste spašavaju Bosanci iz dijaspore.

Kopirati
Drag cursor here to close