Rijeka

Umro Marijan Jurčević, duvanjski dominikanac

Kultura / Flash | 31. 07. 2017. u 06:06 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Marijan Jurčević, svećenik, dominikanac i umirovljeni profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s radnim mjestom na Teologiji u Rijeci, preminuo je jutros u bolnici Milosrdne braće pokraj Nove Gradiške u 78. godini života i 52. godini svećeništva.

Marijan Jurčević rođen je 1939. u Kovačima pokraj Tomislavgrada, ali je životom Riječanin, jer je u Rijeci proveo više od pola svoga životnog vijeka, objavili su dominikanci na svojim internetskim stranicama.

Prve zavjete položio je 1960., a za svećenika je zaređen 12. prosinca 1965. u Zagrebu. Nakon školovanja u Tomislavgradu i u Bolu na Braču, kršćansku filozofiju studirao je na Visokoj dominikanskoj bogoslovnoj školi u Dubrovniku, a redoviti i poslijediplomski studij teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

Nakon dvije godine je upisao studij religijske antropologije na Institutu catholique u Parizu i zatim nastavio na Universite d' Ottawa, College dominicaine de philosophie et theologie. Pod vodstvom J. M. R. Tillarda izradio je doktorsku disertaciju na temu: Ljudska narav i iskonsko zlo u djelima sv. Tome Akvinskog. Na tom je sveučilištu postigao naslove doktora teologije i filozofije.

Katedra dogmatskog bogoslovlja je njegovo najvažnije radno i učiteljsko mjesto. Predavao je kolegije: Misterij Boga, Teološka antropologija s velikim predmetima o Bogu stvoritelju, O čovjeku, Milosti i Istočnom grijehu te sakramente Ženidba i Euharistija. Pet godina predavao je i religijsku antropologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

Njegova druga učiteljska katedra bila je propovjedaonica u riječkoj crkvi sv. Jeronima i uz nju predavačev stol u samostanskoj dvorani dominikanaca, gdje je stekao glas vrsnog propovjednika i zanimljivog vjeroučitelja. Dominikanci spominju i njegovu treću "katedru", "onu s koje se je njegova misao širila do širokog kruga čitatelja Novoga lista u kojem je godinama pisao kolumnu o aktualnim teološkim temama i pitanjima crkvenog i društvenog života".

''Mi tome dodajemo i da je često o aktualnim temama govorio i u programu Radio Rijeke, u različitim emisijama. Bio je zahvalan sugovornik, pažljiv i strpljiv slušatelj, promišljen i odmjeren. Govorio je i pisao jasno, zanimljivo, kritično, ponekad i britko, a njegov pristup sugovorniku bio je otvoren'', navode njegova braća dominikanci.

Kopirati
Drag cursor here to close