u 86. godini

Umro don Anto Baković

Kultura / Flash | 26. 01. 2017. u 15:12 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Don Anto Baković, poznati hrvatski katolički svećenik i utemeljitelj nekoliko pronatalitetnih udruga preminuo je u četvrtak u 86. godini.

Kako je izvijestila Informativna katolička agencija (IKA), od 6. siječnja nalazio se u Svećeničkom domu sv. Josipa, a u četvrtak je u ranim jutarnjim satima hospitaliziran u KBC-u Zagreb, gdje je i umro.

Anto Baković rođen je 1931. godine u Goraždu. Za svećenika je zaređen 1959. godine. Za vrijeme bivše države zbog svojih je stajališta o Stepincu, Crkvi i hrvatskoj samostalnosti proveo čak deset godina u sedam različitih zatvora. Kao svećenik djelovao je u župama u Bosni i Hercegovini, a krajem šezdesetih otišao je na službu u Janjevo.

Proučavao je pitanja demografske obnove Hrvatske, a od 1990. godine bavio se i istraživačkim radom o hrvatskim mučenicima XX. stoljeća. O tome je do sada objavio i više djela: "Drinske mučenice","Dječak s Drine" i "Svećenici – žrtve poraća" koje je prethodilo enciklopedijskom djelu "Hrvatski martirologij XX. stoljeća".

Osnovao je udruge: Hrvatski populacijski pokret, Pronatalitetni pokret "Jedno dijete više", Martyrium Croatiae i Apostolat ljubavi "Jedna obitelj više".

Kopirati
Drag cursor here to close