Narodna knjižnica

Umizmi i kameni svijet Grge Mikulića u Širokom Brijegu

Kultura / Flash | 27. 04. 2017. u 16:09 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U srijedu navečeru je u Gradskoj knjižnici u Širokom Brijegu otvorena izložba skulptura ''Moj svijet'' i promovirana knjiga ''Umizmi I'' autora Grge Mikulića.

Umizmi su misaone tvorevine uma, kako to objašnjava sam autor na početku knjige. O Grginim umizmima i samoj knjizi govorio je međugorski franjevac dr. fra Ivan Dugandžić.

''Budući da Mikulićevi Umizmi govore kristalno jasnim jezikom i da je njihova poruka lako shvatljiva, ne treba o njima puno teoretizirati. Time bi ih se moglo samo razvodniti i otupiti njihovu oštricu. Umjesto toga, navest ćemo samo neke od njih, kako bi čitatelj osjetio ono što smo o njima već kazali, njihovu izvornost i mudrost koja iz njih progovara. Primjerice da ''više vrijedi jedna dobra misao, nego loš roman''. Dok mnogi, zahvaćeni konzumerističkim duhom današnjeg vremena, misle da je smisao života u posjedovanju i uživanju materijalnih dobara, Mikulić im umno poručuje: ''U životu se može kupiti sve, osim života'' . Boreći se za sumnjive vrijednosti u životu, mnogi nisu svjesni da je ''život najvrjednija stvar koju imamo, ali ne posjedujemo'', stoji, između ostaloga, u recenzijic fra Ivana Dugandžića.


Nakon, knjige, na red je došla i izložba skulptura.

''Kamen, drvo i glina materijali su u kojima je ispisana ljudska povijest. Upravo te materijale koristi Grgo Mikulić izrađujući svoje skulpture kojima ponovo budi prošlost, a sadašnjosti otvara put u budućnost. Čitav Grgin kiparski opus može se svesti pod nazivnik 'Vjera, domovina i čovjek'. A u svemu teme opet čovjek'', stoji, između ostaloga, u tekstu kataloga izložbe ''Moj svijet'' kojeg potpisuje širokobriješki slikar Srećko Slišković.

O Grginim kiparskim uradcima, na poseban i samo njemu specifičan, a za posjetitelje iznimno zanimljiv i atraktivan način, govorio je i akademski slikar Anđelko Mikulić.

Izložbu je otvorio predsjednik Gradskojg vijeća Širokog Brijega Vinko Topić.

Samo autor pobrojao je sve one koji su na bilo koji način pomogli izdavanje ove knjige i organiziranje same izložbe, te pročitao pjesmu ''Moj svijet'' po kojoj je izložba i dobila naziv, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close