''Nove nade''

Ulični mozaik u Mostaru

Kultura / Kazalište | 06. 09. 2017. u 06:52 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uz glasove muške pjevačke skupine KUD-a ''Kolo Dubravsko'' u utorak je održan drugi dan međunarodnog festivala u zajednici ''Nove nade/New Hopes''. Na mostarskom Trgu Musala oko 12 sati građani su zajedno s članovima KUD-a pjevali u glas, a u pjesmi su im se pridružili i glumci ''POD Teatra'' Beograd koji su također sudionici festivala. Tako je ovaj performans pod tematskim nazivom 'Mostar ulični mozaik – zvuci Hercegovine', na najljepši način opravdao svoj naziv.

Festival se potom prebacio u Mepas Mall gdje je od 18 izvedeno niz performansa Teatra u zajednici uz sudjelovanje građana Mostara. ''POD Teatar'' Beograd nastupio je sa svojim ''Pričama za sofrom'' u kojim su kroz zajednički ritual sjedenja i pričanja za sofrom, kroz uključivanje publike, pokušali oživjeti zaboravljenu potrebu za slušanjem i razmijenom priča i iskustava, osobnih, ali i univerzalnih, ljudskih. Mostarski teatar mladih izveo je dvije interaktivne predstave: ''Nijemi krik'' koja se bavi tematikom rodne ravnopravnosti i nasilja nad ženama, te ''Hoću letjeti'', koja se bavi temom obrazovanja, stoji u priopćenju.

Završni događaj drugog dana festivala odigrao se u Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar gdje je publika imala priliku pogledati predstavu ''Tmuša – tako mi srca'', Amaterskog kazališta Doma kulture Prijepolje iz Srbije, autorice Snežane Gnjidić i redateljice Sunčice Milosavljević.

Trećeg dana festivala, 6.rujna, Mostar će ponovo biti okupiran kazalištem s tematskom porukom 'Zajednički javni i kulturni prostori Mostara'. Program otvara izvedba Mostarskog teatra mladih pod nazivom ''Maslinova grana'', u gradskom parku Zrinjevac u 11 sati. Predstava na komičan način prikazuje podjeljenost Mostara, ali i podjelu širom BiH na osnovu religije i nacionalnosti kroz lika mladića koji je došao posaditi maslinu između zaraćenih strana koja je simbol mira, ljubavi i tolerancije.

Od 12 svi koji to žele mogu se priključiti Kulturnoj turi koju organizira Agencija lokalne demokracije Mostar pod nazivom ''Spomenici u pokretu'', a polazak je sa Španjolskog trga.

''POD Teatar'' Beograd potom će upriličit Radionicu za djecu u prostorijama Udruge građana ''Sinovi Mahale'' od 17 sati, a svi zainteresirani su dobrodošli da sudjeluju u radu festivalske Radionice.

Na kraju trećeg dana festivala, publika će imati priliku pogledati dvije predstave. Predstava pod nazivom ''Stvarnost nije ništa više od himere podvrgnute našoj želi i našoj patnji'' bit će izvedena u Kući Svetozara Ćorovića s početkom u 19 sati, a odigrat će je ''Ascetica Omma Teatar'' iz Grčke.

Drugu predstavu, pod nazivom ''U boljem svijetu'' koju izvodi ''Progettatre Modena'' iz Italije, publika može pogledati u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače s početkom u 21 sat.

Petodnevni program međunarodnog festivala teatra u zajednici posvećen povijesnoj i kulturnoj naraciji grada Mostara i njegovih građana, povijesti, sadašnjosti i budućnosti. Glavne teme su: ''Kultura sjećanja'', ''Mozaik Mostara'', ''Mostar – zajednički javni i kulturni prostori'', ''Moj grad - Grad mladih'', ''Mostar sevdah''. Širok raspon kazališnih alata društvene zajednice bit će korišten kako bi animirao lokalne skupine mladih, kulturne i obrazovne ustanove, organizacije civilnog društva, lokalne vlasti.

Glavni partneri u organizaciji programa u Mostaru su lokalna organizacija civilnog društva Agencija lokalne demokratije Mostar i Mostarski teatar mladih.

Međunarodni festival kazališta u zajednici u Mostaru Nove nade/New Hopes nastao je u okviru projekta ''Caravan Next'' gradovi koje pokreće umjetnost" koji je sufinanciran je od Europske unije, a čiji je voditelj Odin Teatret iz Danske, a ulaz na sve događaje u sklopu festivala je besplatan, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close