Matica hrvatska

U Zagrebu predstavljena književna djela autora Anite Martinac i fra Miljenka Stojića

Kultura / Flash | 26. 04. 2017. u 07:55 M. Škarica

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prostorijama Matice hrvatske u Zagrebu u utorak 25. travnja predstavljeno je književno stvaralaštvo dvaju hercegovačkih autora Anite Martinac i fra Miljenka Stojića. Okupljene su na početku večeri prigodnim riječima pozdravili predsjednik ogranka Matice hrvatske iz Čitluka Andrija Stojić kao i predsjednik Matice hrvatske Damir Barabarić.

O knjigama Anite Martinac, točnije njezina dva romana pod nazivom „Medaljon“ i „Posljednji“, govorio je Damir Pešorda, a na razgranatu spisateljsku kao i duhovničku djelatnost franjevca Miljenka Stojića - s knjigama naziva „Podno križa“ i „Stopu po stopu“ - osvrnuo se zagrebački književnik i kritičar Hrvoje Hitrec. Premda samo naizgledrazličiti u svom opusu - s obzirom na godišta i radno okruženje u kojem djeluju (pravnica i svećenik) - vrijedi naglasiti kako su oba autora izrazito predana svom radu kao i rodnom zavičaju te su uz ostale aktivnosti članovi Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne.

Čitanjem odabranih ulomaka iz svojih djela autori su se dodatno približili zagrebačkoj publici koja je pokazala značajan interes za književnost koja proizlazi iz prostora hrvatskog narodnog korpusa u BiH, posebice Hercegovine kao povijesnog okruženja u kojem je još traje borba za jednakopravnost i slobodu Hrvata.

Ovo predstavljanje proteklo je uz glazbenu pratnju na glasoviru mladog franjevca Luke Ćorića. Nakon prvog dijela događaja okupljeni su uz kapljicu domaćih hercegovačkih sorti vina mogli pogledati i izložbu likovnih radova mladih hercegovačkih (čitlučkih i broćanskih) stvaralaca koja je za ovu prigodu vrijednošću lokalnih i univerzalnih motiva posebno pridodana. Predstavljanje je vodila Ana Lesić, urednica Laudato televizije iz Zagreba.

Kopirati
Drag cursor here to close