Tuzla

U tijeku aktivnosti za nominaciju sevdalinke za upis na UNESCO listu

Kultura / Flash | 12. 01. 2017. u 15:39 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Udruženja muzičkih umjetnika Tuzla, tijekom današnjeg sastanka u Gradskoj upravi Tuzla, obavijestili su gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića o realiziranim aktivnostima u vezi sa nominacijom sevdalinke za upis na UNESCO listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa.

Članovi Udruženja su, u suradnji sa Vesnom Isabegović, diplomiranim etnologom Muzeja istočne Bosne, podnijeli inicijativu Državnoj komisiji za suradnju sa UNESCO-om, za nominaciju sevdalinke kao nematerijalnog kulturnog dobra od nacionalnog značaja i za upis na UNESCO listu nematerijalnog naslijeđa.

Inicijativa je od Ministarstva civilnih poslova BiH, odnosno Državne komisije za suradnju sa UNESCO-m prihvaćena i upućena u dalju proceduru.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović čestitao je članovima Udruženja muzičkih umjetnika Tuzla na ukupnim aktivnostima koje provode u cilju očuvanja sevdalinke, kao jednog od najznačajnijih nematerijalnih dobara u okviru kulturno-povijesnog naslijeđa u BiH.

"Da bi neko kulturno dobro bilo prihvaćeno od strane UNESCO-a, važno je da se njeguje kao dio postojećeg kulturnog naslijeđa, a zahvaljujući Udruženju muzičkih umjetnika Tuzla i Festivalu sevdalinke, koji se već skoro deset godina organizira u Tuzli, ovaj, jedan od najvažnijih uvjeta je ispunjen i ja vam na tome zahvaljujem i čestitam“, izjavio je gradonačelnik Tuzle.

Tijekom sastanka je razgovarano i o organizaciji 9. Festivala sevdalinke, koji će se održati u travnju 2017. godine u Tuzli.

Kopirati
Drag cursor here to close