Galerija Dioklecijan

U Splitu otvorena izložba Milivoja Uzelca

Kultura / Flash | 05. 12. 2016. u 13:08 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U suradnji s Hrvatskim domom hercega Stjepana Kosače iz Mostara u ponedjeljak je u splitskoj Galeriji Dioklecijan, Muzeja Grada Splita otvorena izložba uglednoga hrvatskog likovnog umjetnika Milivoja Uzelca, na kojoj je izloženo 15 slika i bilježnica s njegovim grafikama, među kojima i dio iz francuskog opusa kada je živio u Parizu i južnoj Francuskoj.

Kustosice izložbe su povjesničarke umjetnosti iz Društva povjesničara umjetnosti Hercegovine Danijela Ucović i Nela Žižić iz Muzeja Grada Splita. Žižić.

Uz njih tekstove za katalog izložbe napisala je Dajana Šudić Karačić koja je na otvaranju istaknula kako izložba predstavlja 15 umjetničkih djela eminentnog hrvatskog umjetnika Milivoja Uzelca. Još za života želja mu je bila darovati svoja djela rodnom Mostaru, što je 1981. godine napravila njegova supruga Josephine Marie Lefevre, te su slike postale dio fundusa umjetnina Galerije kraljice Katarine u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, dodala je.

"Slike Milivoja Uzelca se po prvi put izlažu izvan granica Mostara, a time se i po prvi put predstavlja dio fundusa umjetnina Galerije kraljice Katarine. Izuzetno nam je drago što se izložba postavlja upravo u gradu Splitu. Većina slika je ulje na platnu, dok je autorova tematika širi spektar, pa tako imamo obradu mrtve prirode, pejzaže, aktove, portrete, intimne prostore i gradske prizore. Ono što je značajno u sklopu našeg fundusa je bilježnica s autorovim skicama koje su izrađene grafitnom olovkom, a inspirirana je hercegovačkim ustankom koji se vodio u razdoblju od 1875. do 1878. godine, što je pokazatelj umjetnikove vezanosti za mjesto odakle je potekao i proveo rano djetinjstvo", kazala Dajana Šudić Karačić.

Žižić: Posebnu nacionalnu vrijednost imaju crteži hercegovačkog ustanka

Nela Žižić iz Muzeja Grada Splita u sklopu kojeg se nalazi Galerija Dioklecijan, rekla je kako su posebno privilegirani što su ugostili izložbu Milivoja Uzelca zato što je to prvo njegovo predstavljanje u gradu pod Marjanom jer se to nije dogodilo ni za njegovog života, ali ni poslije.

Kao važno je naglasila to što se predstavljaju djela iz njegovog francuskog opusa kada je živio u Parizu i južnoj Francuskoj. Djela su to ne samo nepoznata široj publici, nego nisu poznata ni ljubiteljima djela Milivoja Uzelca koji uglavnom poznaju njegov opus nastao između 1919. i 1923. godine kada je zajedno s praškom četvorkom svojim ekspresionističkim radovima krojio povijest hrvatske umjetnosti.

"Posebnu nacionalnu vrijednost među djelima koja se izlažu na ovoj izložbi, imaju crteži hercegovačkog ustanka koji na određeni način simboliziraju povezanost autora s njegovim rodnim krajem, ali i sa širim zavičajem u kojem se on oformio kao osoba i kao umjetnik, ali i u kojem je naslikao svoje najbolje radove koji spadaju u sam vrh nacionalne i europske umjetnosti", dodala je Žižić

Milivoj Uzelac je rođen u Mostaru 1897. godine, a umro je u francuskom Cotignacu 1977. godine. Izložba u splitskoj Galeriji Dioklecijan otvorena je do 3. veljače 2017. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close