Čvrste veze

U Sarajevu obilježena 87. godišnjica državnosti Kraljevine Saudijske Arabije

Kultura / Kazalište | 23. 09. 2017. u 06:51 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kraljevinu Saudijsku Arabiju i Bosnu i Hercegovinu povezuju vrlo čvrste veze'', izjavio je veleposlanik Saudijske Arabije u BiH Hani bin Abdullah Moeminah na prijemu u Hotelu Hills u Sarajevu koji je organiziran povodom obilježavanja 87. godišnjice državnosti Kraljevine Saudijske Arabije.

Svečanosti je prisustvovao i reisu-l-ulema IZBiH dr. Husein ef. Kavazović, šejh dr. Abdurahman el-Gannam, zamjenik ministra za islamska pitanja, vakuf, davu i uputu Kraljevine Saudijske Arabije, šejh Ibrahim ez-Zejd, savjetnik ministra, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH Safet Softić, predstavnici javnog, kulturnog i društvenog života, te diplomatskog zbora u BiH.

Veleposlanik Moeminah je podsjetio kako je u tijeku niz aktivnosti s ciljem povezivanja kultura dvije zemlje, a posebno je podsjetio na ulogu Kulturnog centra ''Kralj Fahd''.

Naglasio je i opredijeljenost Kraljevine Saudijske Arabije u borbi protiv terorizma, podsjećajući na formiranje antiterorističke koalicije koju je podržala u BiH. Protiv terorizma, kazao je, ne može se boriti samo vojno već i ideološki, medijski...

Nadalje, istaknuto je kako Kraljevini Saudijskoj Arabiji čini čast da svake godine može ugostiti brojne bosanske hadžije.

Reis Kavazović se zahvalio Kraljevini Saudijskoj Arabiji na podršci koju je pružala i pruža našoj domovini.

Dodao je kako donacije koje Saudijska Arabija ulaže u obrazovni sustav BiH jesu najbolja investicija za našu bolju budućnost.

Također, kazao je i da je ove godine BiH posjetio značajan broj turista iz Saudijske Arabije koji su imali priliku upoznati se sa ljepotama naše domovine i sa gostoprimstvom naših ljudi.

On je poručio da ''mi Bošnjaci sebe doživljavamo kao narod koji je most između Istoka i Zapada''.

''Mi smo europski narod koji svoju duhovnost crpio iz islamskog civilizacijskog kruga. Pravedna borba ovog naroda za očuvanje multietničkog i multireligijskog karaktera bosanskog društva i države je ujedinila podjednako i naše prijatelje na Istoku i Zapadu. Također, ni oko jednog pitanja kao oko nastojanja da se Bošnjaci zaštite od genocida muslimanski svijet nije bio tako ujedinjen'', poručio je Kavazović.

Danas, dodao je, ne samo muslimanskom svijetu nego čitavom čovječanstvu treba više vjere u naše jedinstvo u humanizmu i univerzalnim vrijednostima.

''Devedesetih godina smo tvrdili da je zlo podivljalih nacionalizama koji raspiruju podjele među ljudima treba poraziti ili će se proširiti svijetom. Mnogi tada nisu shvatili. Bosna je imala taj usud da se preko nje prelamaju svjetske krize. Ovdje je počeo Prvi svjetski rat. Zato bismo mi željeli vidjeti kako Bosna postaje paradigma nekih novih odnosa u svijetu. Odnosa koji neće počivati na podjelama nego na razumijevanju i suradnji... Na nama je da pravimo male korake ka tom boljem svijetu za  buduće generacije. Neka BiH bude mjesto na kojem se susreću Istok i Zapad, a ne mjesto njihovih sukobljavanja'', rekao je reis Kavazović, prenosi INS.

Kopirati
Drag cursor here to close