Predstave

U prosincu izvedba nove predstave u Narodnom pozorištu

Kultura / Kazalište | 02. 12. 2016. u 13:11 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kraj godine u Narodnom pozorištu Mostar bit će u znaku premijere nove predstave, ali i pored toga, publiku očekuje zanimljiv i kvalitetan program. Prvi program u Narodnom pozorištu Mostar je u utorak, 6.12., kada će ugostiti Zijaha A. Sokolovića i njegovu 'Majstorsku glumačku radionicu'.

"Na kamernoj sceni, u 'Studiju 64' (sa 64 mjesta), ponovno ćemo ugostiti čuvenog glumca i redatelja Zijaha A. Sokolovića s njegovim scenskim performansom 'Majstorska glumačka radionica' i knjigom 'Glumac... je glumac... je glumac' o njegovoj kultnoj istoimenoj monodrami.

Ovaj program je već dva puta održan u Narodnom pozorištu Mostar – u listopadu i studenom, i oba je puta bio rasprodan nekoliko dana unaprijed. Sada će svi oni koji prošlog mjeseca nisu uspjeli kupiti kartu na vrijeme za ovu predstavu u Narodnom pozorištu Mostar, imati novu priliku", navodi se iz ove kulturne institucije.

"Dobro došli, vi koji Glumite u realnosti, nama koji Glumimo u iluziji", poručuje Zijah. Program počinje u 19 sati, a cijena ulaznice je 3,50 KM. Ulaznice su u prodaji na blagajni Pozorišta.

Nakon toga slijedi premijera komedije u Narodnom pozorištu Mostar: predstava 'Odumiranje međeda' po tekstu Branka Ćopića i u režiji Emira Kapetanovića iz Sarajeva premijerno će na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Mostar biti izvedena u petak, 16.12. u 20 sati.

U ovoj komediji igra deset glumica i glumaca Narodnog pozorišta Mostar: Šerif Aljić, Jasmin Krpo, Saša Oručević, Ajla Hamzić, Emir Spahić, Amela Kreso, Emir Sejfić, Mirsad Elezi, Goran Lozo i Vedran Vilogorac. Scenografiju i kostime radi Lana Lončarević iz Sarajeva, a adaptaciju i dramaturgiju potpisuje Dženan Merdanović.

Ćopićev tekst, iako pisan 1958. godine, i danas je itekako aktualan – govori o tome da li je demokratija kakvu danas živimo samo puka obmana ili nam stvarno daje slobodu i mogućnost izbora. Riječ je o interaktivnoj predstavi u kojoj publika prisustvuje jednom fiktivnom predizbornom skupu i gdje će publika odlučiti kako će predstava završiti, odnosno kako će završiti naše društvo.

Premijera će biti u petak, 16.12. u 20 sati, a prva reperiza u subotu, 17.12. Nakon toga, nova izvedba komedije 'Odumiranje međeda' u Narodnom pozorištu Mostar je u petak, 23.12.

Uz rad na novoj predstavi, Narodno pozorište Mostar nije zapostavilo ni igranja na drugim teatarskim scenama: nakon što je izvedena u dva natjecateljska programa festivala u Tuzli i Brčkom (na 33. Susretima pozorišta/kazališta BiH), predstava 'Mrtve ribe plivaju na leđima' Josipa Mlakića u režiji Tanje Miletić Oručević, koprodukcija Narodnog pozorišta Mostar, Hrvatskog narodnog kazališta Mostar i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, bit će izvedena 2. i 3. 12. u HNK u Mostaru. Predstava je okupila 17 glumaca iz tri grada i četiri teatarske kuće.

Predstava 'Ajmo na fuka', prva koprodukcijska predstava Narodnog pozorišta Mostar i HNK Mostar, 19.12. će biti izvedena u Bugojnu, u sklopu programa Festivala TIFBU 2016, koji se održava u organizaciji Teatra FEDRA Bugojno.

Režiju drame potpisuje Dragan Komadina, a predstava je autorski projekat Dragana Komadine i glumaca u predstavi: Saše Oručevića i Roberta Pehara.

Predstava Narodnog pozorišta Mostar 'Šta ćemo sad?', po tekstu Branka Đurića Đure i u režiji Ahmeda Imamovića iz Sarajeva, 20.12. gostuje u Goraždu. U predstavi igraju Ajla Hamzić, Emir Spahić i Goran Lozo. Predstava se izvodi u Centru za kulturu u Goraždu.

Ulaznice za programe u Narodnom pozorištu Mostar možete kupiti na blagajni Pozorišta svakim radnim danom od 9 - 14 sati ili rezervirati na telefon 036/550-128. Rezervacija ulaznica se može izvršiti i putem e- maila: [email protected], te putem poruke u inbox na facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close