Mubarek dani

U petak prvi dan Kurban-Bajrama

Kultura / Kazalište | 31. 08. 2017. u 08:27 D.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini sutra, 1. rujna, je prvi dan Kurban bajrama, odnosno 10. zu-l-hidždže 1438. hidžretske godine.

Središnja bajramska svečanost bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji gdje će bajram-namaz predvoditi i hutbu kazivati reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović. Obzirom da se kurban-bajram klanja 45 minuta poslije izlaska sunca, na području Sarajeva ovaj namaz će se klanjati u 6 sati i 47 minuta.

Nakon bajramskog doručka poslije klanjanja bajrama-namaza u Uredu reisu-l-uleme bit će upriličeno bajramsko čestitanje sa početkom u 9:30 sati, dok će tradicionalni bajramski prijem za uzvanice biti upriličen istog dana u haremu Careve džamije sa početkom u 17:30 sati.

Dani Kurban ili Hadži bajrama su veliki mubarek dani, dani velikog Božjeg dobra. Njihovu važnost određuje klanje kurbana - tradicija Božjeg poslanika Ibrahima, neka je mir i spas Božji na njega, i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, susjedima; i dani hadža - dan boravka nekoliko milijuna muslimana u časnim mjestima Mekki i Medini.

Oni su se sa svih strana svijeta zaputili ka časnome Hramu kako bi obavili peti stub islama – hadž - koji im Uzvišeni Bog propisuje, i koji je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uvjete za to. Hadžija je Allahov gost kome se pruža prilika da mu budu oprošteni svi grijesi i zato se milijuni muslimana svake godine okupe na tlu kojim je koračao Muhammed, neka je mir i spas Božji na njega. Kurban bajram traje četiri dana, za razliku od ramazanskog bajrama koji traje tri dana.

Kopirati
Drag cursor here to close