Promocija

U Mostaru rasvijetljeni događaji iz vojnog vrha Srbije i Crne Gore

Kultura / Flash | 15. 03. 2017. u 20:21 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je u srijedu navečer upriličena promocija knjiga Blagoja Grahovca 'Banditosi ili ubice država' i 'Glasovi iz gluve sobe' koju je organiziralo Udruženje umjetnika Mostara.

Po riječima jednog od predstavljača, novinara i publiciste Šemsudina Serdarevića, ove dvije knjige predstavljaju dragocjen prilog rasvjetljavanju događaja koji su se dogodili u Srbiji i Crnoj Gori u minulom ratu.

"Autor je opisao jedno stanje u Generalštabu u Beogradu, šta se sve radilo, kakvi su utjecaji bili, kakve su bile struje u Generalštabu i donio nam jednu istinu zašto se sve to tamo događalo i kako se događalo. On je to vrlo eksplicitno napisao da su tu postojale razne struje, da ih je on otkrio i vidio da je to najveća opasnost za jednu zemlju kada se jedne informacije na različite načine i tumače i koriste", kazao je Serdarević.

Autor je istaknuo kako su se ove knjige dugo nalazile na top listi najtraženijih naslova te da je njihova vrijednost prvenstveno u tome što one otkrivaju jednu istinu koju građani do sada nisu znali.

"One otkrivaju istinu šta se to radilo u najvišim državnim i vojnim organima, kako se odlučivalo i kako je veoma vješto uspostavljen paralelni sustav rukovođenja i državom i vojskom gdje onom službenom i nije bilo toliko mane, ali onaj drugi paralelni sustav je u suštini imao potpunu vlast i to je taj sustav koji je prouzrokovao stradanje na našim prostorima", kazao je u izjavi za Fenu Blagoje Grahovac.

Dodao je kako je utvrdio jednu vrlo opaku spregu tajnih vojnih državnih službi kriminogenog i podzemlja i nadzemlja i odabranih političara te da je tu spregu nazvao 'banditosima', naglašavajući kako su oni imali ključnu ulogu u operativnom razbijanju Jugoslavije.

"U knjigama ja postavljam i dokazujem jednu tezu da je iznad svega toga stajao prvenstveno KGB, sovjetski a kasnije ruski, a da razbijanje Jugoslavije nije bilo mrsko ni mnogim krugovima na zapadu i zato su građani na prostoru Jugoslavije platili visoku cijenu jer mi smo u suštini u trenutku izgubili saveznike i na istoku i na zapadu, a imali banditosku mrežu unutra koja je vrlo opaka i zato je nastupilo zlo sa velikim posljedicama", zaključio je Grahovac.

Blagoje Grahovac, general avijacije u mirovini, kolumnista je nezavisnog dnevnika 'Vijesti', poznati analitičar geopolitičkih i društvenopolitičkih procesa u regiji i gostujući predavač iz tih oblasti na nekoliko sveučilišta.

Rođen je 6. travnja 1949. godine u Nevesinju (BiH), gde je završio osnovnu školu. Gimnaziju je završio u Mostaru, pilotsku profesiju je otpočeo u Sloveniji (Bled i Celje), a Vazduhoplovnu vojnu akademiju je završio u Zadru 1970. godine, kao prvi u rangu. Njegovo ime je upisano na počasnu ploču Vazduhoplovne vojne akademije. Završio je Komandnoštabnu akademiju RV i PVO i Školu nacionalne obrane u Beogradu.

Kao časnik-pilot službovao je u Zadru, Titogradu, Sarajevu i Beogradu. Kao pilot i instruktor letenja, letio je na avionima galeb, jastreb, super galeb, orao i MIG-21. Nositelj je Zlatnog pilotskog znaka kao najvišeg priznanja u pilotskoj profesiji u SFRJ.

Kopirati
Drag cursor here to close