Od sivog, u sivom...

U Mostaru otvorena izložba slika Gorana Milinkovića

Kultura / Flash | 07. 09. 2016. u 18:25 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samostalna izložba slika Gorana Milinkovića pod nazivom "Od sivog, u sivom, ka sivom" otvorena je u srijedu u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" u Mostaru.

Izložbu je otvorio hrvatski umjetnik Igor Brešan koji je kazao kako kompozicijskim rješenjima, harmoničnim odnosima obojenih formi, njihovom dematerijalizacijom, unosom svijetla u sliku metaliziranim listićima, potenciranjem sive u temeljima, Milinković nastoji vizualni doživljaj slike gledatelja dovesti u stanje ravnoteže, sklada i mira.

- Izložba se sastoji od 57 radova slikanih u kombiniranoj tehnici akrilika uz upotrebu različitih materijala. Radovi su nastali u zadnjih šest godina, a dio radova pripada magistarskom radu autora - kazala je hrvatska umjetnica Arijana Čulina koja je uz pratnju Jadrana Vučkovića na gitari, otpjevala i nekoliko šansona tijekom otvaranja izložbe.

Autor Milinković u svom je obraćanju zahvalio svima koji su pomogli u organizaciji i realizaciji ove izložbe.

- Istražujući kolorističke odnose koristim sivu boju na osnovnoj podlozi sa svojom akromatskom snagom stavljam je u funkciju ublažavajuće površine dopuštajući razlijeganje drugih kromatskih boja, a potpomažući uspostavljanje vizualne ravnoteže. Tamno sive trake predstavljaju znak kojim razdvajam površinu, istovremeno stvarajući osjećaj prostornosti s prekidima i nastavljanjima iza kolorističkih formi. Trakama slici dajem dojam dinamičnosti čime stvaram osjećaj pokretanja statičnih i uravnoteženih formi - kazao je Milinković.

O izložbi je govorio i mostarski umjetnik Dalibor Nikolić.

Goran Milinković rođen je 1962. u Mostaru. Nakon završenog studija građevine na Građevinskom fakultetu u Mostaru 1987. aktivnije se počinje baviti slikarstvom. Galerijskim radom bavi se više od osamnaest godina, a vlasnik je privatne galerije "Michelangelo" u Mostaru.

Sudionik je velikog broja skupnih izložbi, domaćih i međunarodnih likovnih kolonija, također i dobrotvornih aukcija slika. Nakon završenoga prvoga ciklusa Bolonjskog procesa studija Fakulteta likovnih umjetnosti odsjek slikarstvo u Mostaru 2011. godine u klasi izvanrednog profesora Nusreta Pašića i stjecanja zvanja profesora likovnih umjetnosti, upisuje magistarski diplomski studij.

Dobitnik je Rektorove nagrade – Brončana plaketa Univerziteta za ostvareni uspjeh prilikom studiranja. Diplomira 2016. godine na magistarskom radu s temom "Poredak i struktura kolorističkih formi i njihova zavisna relacija" u drugom ciklusu studija-master na Fakultetu likovnih umjetnosti modul slikarstvo u Mostaru.

Član je ULUBiH-a.

Kopirati
Drag cursor here to close