U Mostaru otvorena izložba o Sarajevskoj hagadi
UWC
OBJAVA: Petak, 21. travnja 2017. 14:17
IZVOR: Fena
AUTOR: Sa.M.
Sarajevska Hagada izložba GimnazijaSarajevska Hagada izložba Gimnazija2Sarajevska Hagada izložba Gimnazija3Sarajevska Hagada izložba Gimnazija4
0
Sarajevska Hagada izložba Gimnazija
Sarajevska Hagada izložba Gimnazija2
Sarajevska Hagada izložba Gimnazija3
Sarajevska Hagada izložba Gimnazija4

Izložba govori o Sarajevskoj hagadi, židovskom iluminiranom kodeksu nastalom u XIV. stoljeću.

Putujuća izložba "Ljudsko lice Sarajevske hagade i univerzalna poruka njene priče" otvorena je u petak u prostorijama Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru.

Izložba govori o Sarajevskoj hagadi, židovskom iluminiranom kodeksu nastalom u XIV. stoljeću.

Profesorica banjalučke Gimnazije Jelene Došlov, koordinatorica projekta putujuće izložbe, kazala je kako su izložbu pripremili učenici međunarodnog nastavnog programa Gimnazije u Banjoj Luci, koji su na šest panoa ispričali priču o nastanku Sarajevske hagada, te o njezinom putovanju od Španjolske do Bosne i Hercegovine.

''Također, izložba progovara o multikulturalnost i interkulturalnost kojom Hagada odiše i o načinu na koji je ona primljena u Bosnu i Hercegovinu'', kazala je profesorica Došlov.

Dodala je kako proučavanje priče o Sarajevskoj hagadi među banjalučkim učenicima doprinosi upoznavanju bogate kulturne baštine Bosne i Hercegovine, istaknuvši kako su učenici bogatu povijest Hagade doživjeli kao avanturistički film.

Na pitanje zbog čega je na izložbenim panoima korišten engleski jezik, profesorica Došlov je odgovorila da je tako odlučeno kako bi se izbjegle komplikacije s odabirom lokalnih jezika.

''Ako se koristi latinica, tada pola ljudi neće pogledati izložbu, a ako koristimo ćirilicu, druga polovica neće gledati. Svi će je gledati jedino ako je na engleskom jeziku, a engleski jezik je jezik budućnosti. Mi moramo educirati našu djecu tako da nemaju problema pri razumijevanju engleskog jezika'', naglasila je Došlov.

Izložba je u Mostaru otvorena do 5. svibnja, a nakon Mostara putuje u Trebinje i Višegrad.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.