Josip Mihaljević

U Livnu predstavljena knjiga 'Komunizam i čovjek'

Kultura / Flash | 28. 06. 2017. u 12:40 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu kulturno-vjerske manifestacije "Naša Gorica" u utorak je u dvorani Franjevačkog muzeja i galerije Gorica Livno predstavljena knjiga "Komunizam i čovjek", autora dr. Josipa Mihaljevića.

O knjizi su govorili ravnateljica Hrvatskog instituta za povijest dr. Jasna Turkalj i zaposlenik u Hrvatskom institutu za povijest dr. Vladimir Geigera, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Hercegbosanske županije (HBŽ).

Zajednička ocjena je kako je knjiga dubiozan presjek baziran na činjenicama socijalističkog vremena u Hrvatskoj, temeljenog na sveobuhvatnoj kontroli društva, pojedinca i institucija.

Sam autor knjige dr. Josip Mihaljević iznio je društvenu zbilju u Hrvatskoj od 1958. do 1972. godine. U tom kontekstu, naglasio je da vladajuća jednopartijska elita nije željela niti mogla prihvatiti promjene u društvu jer je njezina ideologija bila bazirana na marksizmu – lenjinizmu.

Mihaljević je rođen 1983. godine u Livnu gdje je završio Osnovnu školu i Gimnaziju.

U siječnju 2008. godine stekao je titulu diplomiranog povjesničara i profesora povijesti na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Od lipnja 2009. godine zaposlen je na Hrvatskom institutu za povijest kao znanstveni novak, a sada je znanstveni suradnik.

Godine 2015. obranio je doktorsku disertaciju na temu "Odnos vlasti i pojedinca u Hrvatskoj 1958. – 1972." što je podnaslov knjige koja je predstavljena livanjskoj javnosti.

Član je Društva za hrvatsku povjesnicu i Hrvatskog nacionalnog odbora za povijesne znanosti.

Kopirati
Drag cursor here to close