25. obljetnica obrane

U Livnu otvorena izložba "Stepinac – Put svetosti"

Kultura / Flash | 23. 04. 2017. u 11:09 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu 25. obljetnice obrane Livna u subotu je u Galeriji Pastoralnog centra u Livnu otvorena izložba "Stepinac – Put svetosti".

Izložbu je otvorio župnik livanjske župe fra Vinko Sičaja istaknuvši da je ova izložba jedinstvena, drugačija od svih drugih gdje se treba zadržati, čitati, razmišljati, učvršćivati i osvježavati stavove utemeljene na Isusovoj riječi i na potvrđenoj Isusovoj riječi u stavovima kardinala.

''U iskustvu i svjedočanstvu Stepinca možemo otkriti ustrajnost u vjernosti Bogu, Crkvi, hrvatskom narodu i principima od kojih se ne odustaje, za koje se trpi, biva ponižen, mučen, osuđen, za koje se umire. Tko to uspije, on je blažen, i treba biti svet, treba biti primjer i uzor prema kojemu ćemo se orijentirati u svojim životnim dilemama, bespućima, manje ili više sličnim situacijama i okolnostima“, kazao je fra Vinko.

Izložba je predstavljena kroz platno za koje je fra Sičaja kazo da se može vidjeti cijeli život Stepinca od rađanja, odrastanja preko života radosti i nesreće do mučenje, suđenja, smrti te proslave takvog života kao uskrsnuća kao i kroz izložene panoe gdje je prikazan Stepinčev put do te proslave pod nazivima "Bog", "Vjera", "Čovjek", "Caritas", "Narod", "Mir", "Nada", "Pravda", "Optuženik", "Oprost", "Logor u Jasenovcu", "Savjest", "Rasa", "Znanost", "Spašavanje", "Parlamentarcima" i "Hrvatska".

Prema fra Vinkovim riječima, izložbu je osmislila i priredila europarlamentarka iz Hrvatske Marija Petir još prošle godine u Bruxellesu, a cilj izložbe je bio obogatiti i ohrabriti livanjski puk kako bi još više bili vezani za rodni kraj, kako se za rodnu grudu treba žrtvovati i podnositi, kako ovo sve što piše na panoima treba biti putokaz svima njima bez obzira na stalež ili službu koju obavljaju.

Izložba se može pogledati do srijede 26.travnja u vremenu od 16 do 19 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close