Vrsni pejzažist

U Galeriji Aluminij otvorena izložba slika Tihomira Lončara

Kultura / Flash | 15. 09. 2016. u 18:03 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U mostarskoj Galeriji Aluminij večeras je otvorena samostalna izložba slika hrvatskog akademskog slikara Tihomira Lončara na kojoj je predstavljeno 28 raskošnih ulja na platnu.

Izložba "Dubrovački ciklus" ove je godine bila dijelom programa Dubrovačkih ljetnih igara te je u lipnju mjesecu bila postavljena u dubrovačkoj palači Sponza.

Izložbu je organizirala Galerija Aluminij, u saradnji s Filozofskim fakultetom i Fakultetom prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru te s Dubrovačkim ljetnim igrama, a njeni kustosi su povjesničari umjetnosti Marin Ivanović i Barbara Martinović koja potpisuje i postav izložbe.

Ivanović, koji je i autor prigodnog kataloškog osvrta, ističe kako je Lončar, u desetljećima slikarskoga stvaranja, stvorio jedan od najvećih solarnih opusa u hrvatskoj umjetnosti, te kako je na njegovim slikama samo jedno godišnje doba – ljeto, u kojemu Sunce dominira Zemljom.

Tihomir Lončar je, kako je kazao Ivanović, jedan od najozbiljnijih i najpoznatijih hrvatskih umjetnika iza kojega stoji čitav niz izložbi, državne, stručne i raznorazne druge nagrade, a ova izložba pokazuje da to nije uzalud, da nije nezasluženo.

"Tihomir Lončar je vrstan pejzažist, najbolji slikar primorja koji nije rođen u primorju nego na kontinentu. Taj njegov solarni ciklus, a solarni je utoliko što pokazuje čistu boju, donosi pejzaž u svoj svojoj ljepoti" kazao je, uz ostalo, Ivanović.

Govoreći o izložbi, autor je istakao kako ona predstavlja jedan ciklus, jednu cjelinu čija je tema hrvatski pejzaž, dodavši kako je oduševljen morem i tim krajolikom i da ga slika iz srca.

Izložba je pobudila veliko zanimanje Mostaraca, a izložbeni salon Galerije Aluminij krasit će sve do kraja ovog mjeseca.

Tihomir Lončar rođen je u Vinagori 1953. godine. Nakon završenog školovanja na Slikarskom odjelu zagrebačke Škole primijenjenih umjetnosti, diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, u klasi Vasilija Josipa Jordana.

Tijekom nekoliko desetljeća intenzivnog rada, priredio je više od trideset samostalnih izložbi, a njegovo je stvaralaštvo obrađeno i u dvjema tematskim monografijama, iz 1995. i iz 2008. godine.

Objavio je nekoliko grafičkih mapa i sudjelovao na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i svijetu. Živi i stvara u Zagrebu.

Kopirati
Drag cursor here to close