Ulaže u obnovu

Turska obnavlja bh. kulturu

Kultura / Flash | 26. 04. 2017. u 12:19 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je s ministrom kulture i turizma Republike Turske Nabijem Avcijem.

Osmanović i Avci izrazili su zadovoljstvo dosadašnjim odnosima dvije zemlje u oblastima obrazovanja i kulture, ali i naglasili da postoji puno prostora za unapređenje suradnje.

Ministar Osmanović posebno je istaknuo tursku pomoć u obnovi kulturno-povijesnih spomenika.

''Velika financijska sredstva do sada je uložila Republika Turska u obnovu objekata značajnih za našu kulturu. Među njima su džamija Ferhadija, Stari most u Mostaru, Most Mehmed-paše Sokolovića, a prije neki dan je otpočeta i obnova džamije Arnaudije uz značajnu podršku Turske'', rekao je ministar Osmanović. Upoznao je sugovornika i o kandidaturi Bosne i Hercegovine za članstvo u Odboru za svjetsku baštinu UNESCO-a.

Ministar kulture i turizma Republike Turske Nabi Avci ocijenio je izuzetno značajnim suradnju u kulturi koju su ostvaruje BiH i Turska. Informirao je ministra Osmanovića da njegova zemlja pokreće veliku kampanju borbe protiv nelegalne trgovine umjetničkim djelima. Ovu oblast naglasio je kao jednu od onih u kojima je moguće zajedničko djelovanje.

Ministri Osmanović i Avci otvorit će Dječji festival u Zenici, čiji pokrovitelj je Turska. Riječ je događaju koji se organizira s ciljem promocije učenja turskog jezika, a ministri nadležni za kulturu u BiH i Turskoj, istakli su da je upravo jezično razumijevanje put k boljem upoznavanju i razumijevanju naroda, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close