Boravak u Italiji

Trump se neće sastati s Papom

Kultura / Flash | 11. 04. 2017. u 13:32 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump nije zatražio da se sastane s papom Franjom tijekom posjete Italiji sljedećeg mjeseca kada bi prisustvovao summitu Grupe sedam, priopćili su izvori u utorak, što bi moglo biti krajnje neuobičajen izuzetak.

Dvojica čelnika imaju dijametralno suprotne stavove prema imigraciji, izbjeglicama, klimatskim promjenama i neoliberalnom kapitalizmu. Trump je nazvao Papine kritike njegovog plana da izgradi zid na meksičkoj granici "žalosnim".

Američki predsjednici u prošlosti su obilazili Vatikan dok su posjećivali Italiju ili Europu u namjeri da se sastanu s čelnikom najveće hrišćanske crkve. Samo jedan od njih, John Kennedy, nije bio katolik.

Predsjednik George W. Bush sastao se s papama pet puta, tri puta s papom Ivanom Pavlom i tri puta s papom Benedictom.

''Situacija se može promijeniti ali ostalo je samo šest sedmica tako da iz današnje perspektive to izgleda kao malo vjerovatno'', izjavio je diplomata, koji je tražio da ostane anoniman.

Visoki vatikanski diplomatski izvor potvrdio je da Bijela kuća do sada nije kontaktirala Svetu stolicu oko eventualnog sastanka, koji bi bio prvi susret dvojice ljudi.

''Lopta je sada na njihovoj strani terena. Nismo primili nikakav zahtjev'', izjavio je drugi vatikanski izvor.

Glasogovornik američkog veleposlanstva u Vatikanu nije imao komentara, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close