Tri osnovne aktivnosti ''Mreže mladih Muftijstva sarajevskog''
Predramazanske aktivnosti
OBJAVA: Petak, 5. svibnja 2017. 12:11
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: M.M.
Mreža mladih Muftijstva sarajevskog
0

Vizija Muftijstva sarajevskog je izgradnja pozitivnog i proaktivnog stava kod mladih, što podrazumijeva život usklađen i inspiriran sa uzvišenim principima vjere i njenim univerzalnim vrijednostima.

U prostorijama Gazi Husrev-begove biblioteke danas je održana konferencija za medije na kojoj su prezentirane ''Mreža mladih Muftijstva sarajevskog'' kao i predramazanske aktivnosti mladih s područja Muftiluka sarajevskog.

Početkom ove godine Muftijstvo sarajevsko je pokrenulo projekt ''Mreže mladih'' s ciljem uvezivanja mladih kao i koordinacija njihovih aktivnosti u svim džematima na svom području. Nakon samo nekoliko mjeseci formirana je velika i snažna Mreža koja danas broji 500 koordinatora i nekoliko tisuća mladih uzrasta od 15. do 25. godina.

Muftija sarajevski prof. dr. Enes Ljevaković istaknuo je da u ovoj prvoj fazi ''Mreža mladih'', koja već sada postaje važan dio sustava Islamske zajednice, uključuje 250 džemata, dok će naredna faza obuhvatiti i svih 1400 džemata Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i kao i sve džemate bošnjačke dijaspore. Koncept ''Mreže mladih'' na prijedlog Rijaseta Islamske zajednice preuzimaju i druga muftijstva kao i mešihati Islamske zajednice izvan Bosne i Hercegovine, dodao je muftija Ljevaković.

U protekla tri mjeseca na području 16 općina Muftiluka sarajevskog organizirane su brojne radionice s mladima. Sve radionice bile su koordinirane, u istom vremenu, s identičnim zadacima i ciljevima. Rezultati radionica bit će implementirani u narednom predramazanskom periodu.

Pomoćnik muftije sarajevskog za vjerske poslove i obrazovanje dr. Abdulgafar Velić istakao je tri osnovne aktivnosti ''Mreže mladih''. Prva aktivnost jesu poruke univerzalnih vrijednosti, koje će se prezentirati javnosti putem medija, bilborda, društvenih mreža i kraćih video klipova. Druga aktivnost jeste više od 200 ekološki akcija na Dan džamija (7. svibanj), kada će mladi čistiti džamije, brojne parkove, naselja, korita rijeka, i sl. Treća aktivnost jeste humanitarni rad i različite socijalne aktivnosti, koje uključuju posjete bolnicama, staračkim domovima, siromašnim i iznemoglim, kao i organiziranje brojnih akcija dobrovoljnog darivanja krvi, posjeta povratnicima.

Koordinator u radu s mladima Muftijstva sarajevskog Miralem Babajić istaknuo je da je vizija Muftijstva sarajevskog izgradnja pozitivnog i proaktivnog stava kod mladih, što podrazumijeva život usklađen i inspiriran sa uzvišenim principima vjere i njenim univerzalnim vrijednostima, te aktivno sudjelovanje u svim potrebama društva u kojem živimo.

''Cilj nam je do 2022. godine, kada obilježavamo 1400.g. od Hidžre, imati funkcionalan i samoodrživ program, sa specijaliziranim omladinskim centrima/prostorima za edukaciju, planove i aktivnosti, te mlade ljude inspirirane za svakodnevno činjenje dobra, pomaganje i volonterizam'', zaključio je Babajić.

Za 20. svibanj predviđeni su Susreti mladih u Domu mladih KSC Skenderija, kada će svi koordinatori Mreže mladih prisustvovati ovom skupu i iznijeti svoje referate.

''To će biti jedan ozbiljan i do sada jedinstven skup kad je riječ o radu Islamske zajednice s mladima'', naveo je Rijad Delić, član programskog tima Mreže mladih.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.