Vraćanje imovine

Travnik: Još nije vraćena imovina katoličkoj Crkvi

Kultura / Vjera | 24. 03. 2017. u 13:43 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara razgovarao je danas s apostolskim nuncijem u BiH, nadbiskupom Luigijem Pezzutom, vojnim biskupom Tomom Vukšićem, rektorom sjemeništa "Petar Barbarić" u Travniku don Željkom Marićem, te s ministricom financija Federacije BiH i zamjenicom premijera Federacije BiH Jelkom Milićević.

Rektor sjemeništa "Petar Barbarić" u Travniku don Željko Marić ustvrdio je da je Dom za ljudska prava još 2002. godine donio odluku kojom je utvrđeno da je Vrhbosanska nadbiskupija diskriminirana jer općinske vlasti nisu jednako postupale u vraćanju imovine Crkvi i Islamskoj zajednici u općini Travnik.

Naglašeno je da je 1997. i 1998. godine sva oduzeta imovina vraćena Islamskoj zajednici u Travniku, a Katoličkoj crkvi imovina nije vraćena ni nakon odluka Ustavnog suda BiH iz 2012. godine.

Tijekom sastanka razgovaralo se o nelegalnom izvođenju teških građevinskih radova na vlasništvu Vrhbosanske nadbiskupije bez suglasnosti vlasnika zemljišta i o neprovođenju odluke Ustavnog suda o vraćanju Vrhbosanske nadbiskupije u pravo posjeda.

Ministrica Milićević kazala je da je ovo pitanje već problematizirano i da se mora inzistirati na provedbama odluka suda Federacije BiH i da federalna Vlada nema zakonsku obvezu financiranja školskih objekata.

Apostolski nuncij u BiH nadbiskup Luigi Pezzuto istaknuo je potrebu da se snage usmjere na rješavanje problema i ostvarivanja pravičnosti kako bi cijeli objekt sjemeništa „Petar Barbarić“ u Travniku bio u funkciji.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara kazao je da se odluke sudova moraju provoditi i svima omogućiti korištenje vlastite imovine bez ikakvih drugih uvjetovanja, priopćeno je iz Ureda predsjednika Federacije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close