Najavljujemo

Tragovi sarajevske grafičarke Renate Papišta gostuju u Galeriji Aluminij

Kultura / Flash | 23. 11. 2015. u 07:21 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Galerija Aluminij sa zadovoljstvom najavljuje gostovanje sarajevske grafičarke Renate Papišta, koja je, u proteklih dvanaest godina djelovanja, ostvarila čitav niz zapaženih samostalnih i interaktivnih izložbi u BiH, Crnoj Gori, Francuskoj, Hrvatskoj i Srbiji.

Renata je sudjelovala na skupnim izložbama u Austriji, BiH, Crnoj Gori, Francuskoj, Grčkoj, Hrvatskoj, Japanu, Kanadi, Litvi, Makedoniji, Poljskoj, Sloveniji, Srbiji, Švicarskoj i Turskoj.

U Mostar dolazi s postavom imena Tragovi, a svečanost otvorenja njezine samostalne izložbe crteža i grafika u Salonu 1 Galerije Aluminij najvljeno je za utorak, 24. studenog, s početkom u 19 sati.

''Postav čine grafike i crteži koji obrađuju temu mora i temu čovjeka. Obadva promjenjiva, obadva živa motiva, kojima prilazim s posebnim zanimanjem za njihovu preobrazbu, ogoljenje, tragove koji ostaju na njima i tragove koji ostaju iza njih. Te motive problematiziram već dulje razdoblje, godinama, primjenjujući grafiku kao osnovnu tehniku, kojom poslije realiziram i crtež. Moglo bi se slobodno kazati i kako crtež u ovomu opusu, koji je još otvorenim u kreativnomu procesu, nosi glavnu zamisao o kojoj progovaram likovnim jezikom'' rekla je Renata Papišta, čije su grafike rađene u tehnikama linogravure, intaglia i drvoreza, a crteži na različnim vrstama papira.

U osvrtu na Tragove, povjesničarka umjetnosti Ema Mazrak, ističe kako postav, u cijelosti, pokazuje zrelost u idejnom i u izvedbenom smislu, slobodu u interpretaciji kroza eksperiment i originalnost u metaforičkomu pristupu i kontekstualiziranju teme, medija i značenja.

Renata Papišta rođena je u Sarajevu 1981. godine, gdje je 2006. završila dodiplomske, a 2009. i poslijediplomske studije na odjelu Grafika Akademije likovnih umjetnosti, u klasi prof. Dževada Hoze. Sudionica je brojnih bijenala, trijenala, festivala i kolonija, ali i dobitnicom pet nagrada za grafiku i jedne za crtež.

Bila je i mentorica na međunarodnim radionicama umjetničke grafike u Sloveniji i u Makedoniji. Bavi se eksperimentalnom grafikom / site-specific formom, crtežom, fotografijom i drugim medijima.

Članica je Udruge likovnih umjetnika BiH, a s Dženitom Huseinović čini Tandem Roulettes. Zaposlena je kao viša asistentica na odjelu Grafika ALU Sveučilišta u Sarajevu. Živi i stvara u Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close