Pula

Svečano otvoren 64. pulski filmski festival

Kultura / Flash | 16. 07. 2017. u 07:28 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečanim programom, tradicionalnim vatrometom te projekcijom filma "Lavina" Stanislava Tomića u subotu navečer je u pulskoj Areni otvoren Nacionalni program ovogodišnjeg 64. pulskog filmskog festivala, jedno od programskih najbogatijih festivalskih izdanja u povijesti Hrvatske.

Izaslanica predsjednika Vlade RH i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinke ustvrdila je da je pulski filmski festival važan kao središnji nacionalni filmski festival za kontinuiranu promociju hrvatskoga filma, što se potvrđuje uvijek iz početka. Istaknula je kako je ovaj festival mjesto okupljanja hrvatskih filmskih djelatnika i umjetnika, odnosno mjesto gdje publika ima priliku vidjeti brojne premijere hrvatskih filmova.

"Ovogodišnja konkurencija - 12 hrvatskih dugometražnih filmova, pet manjinskih koprodukcija i najava devet novih dugometražnih filmova za slijedeću godinu pokazuje vitalitet i vrijednost hrvatske filmske produkcije", istaknula je ministrica Obujen Koržinek dodavši kako je Hrvatska u posljednje vrijeme ostvarila iznimne uspjehe, kako na domaćim, tako na međunarodnim festivalima i to u prvom redu zbog ustrajnog rada i kreativnosti filmskih djelatnika, prenosi Hina.

Ministrica kulture smatra da u narednom razdoblju treba osigurati nastavak uspješnih trendova kroz konzistentnu politiku, kako onu kulturnu, tako i medijsku.

Umjetnički ravnatelj Festivala Zlatko Vidačković ustvrdio je kako 64. Pula predstavlja dosad najveći hrvatski program s petnaest dugometražnih igranih filmova u dosadašnjoj povijesti pulskoga filmskog festivala. Izrazio je zadovoljstvo što u hrvatskom programu ima ukupno 25 filmova, od toga deset manjinskih koprodukcija i 15 hrvatskih filmova.

"Polovica filmova nastala je u nezavisnoj produkciji, a polovica putem javnih poziva Hrvatskog audiovizualnog centra. Bez te bi sinergije hrvatska kinematografija bila bi kvantitativno i kvalitativno skromnija", uvjeren je Vidačković.

"Trudili smo se da ove godine učinimo festival bogatijim i sadržajnijim i vjerujem da smo u tome donekle i uspjeli. Pred nama je novi pulski filmski festival jer svaki je na svoj način neponovljiv organizacijskom i programskom profinjenošću", istaknula je direktorica Pula film festivala Gordana Restović dodavši kako ovaj festival iz godine u godinu postaje sve veći praznik nacionalne kulture.

Kopirati
Drag cursor here to close