Široki Brijeg

Svečano blagoslovljen i otkriven spomenik poginulima u Crnim Lokvama

Kultura / Flash | 10. 08. 2014. u 20:01 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Crnim Lokvama pokraj Širokog Brijega protekle je subote upriličen blagoslov i svečano otkrivanje spomenika svim žrtvama Prvog i Drugog svjetskog rata i poraća te Domovinskog rata.

- Crnolokvani su ovo spomen obilježje podigli u čast, slavu i sjećanje na hrvatske žrtve sela Crne Lokve i sve žrtve za hrvatski narod i domovinu od pamtivijeka, uz svesrdnu pomoć mnogih donatora – Vlade RH, Općine Široki Brijeg, Zapadno-hercegovačke županije, vjerskih institucija, udruga, tvrtki, pojedinaca...'', istaknuo je Mladen Galić, predsjednik Udruge Crnolokvani u svome obraćanju.

Na velebnom spomeniku, kojeg je izradio akademski kipar Anđelko Mikulić, ispisana su imena ubijenih i nestalih na raznim stratištima od Prvog svjetskog rata, Bleiburga, križnih putova, mnogih stratišta diljem Domovine pa sve do kućnog praga u Crnim Lokvama. Sveukupno je poginulo i nestalo 103 mještana ovog mjesta. Za 57 mještana ne zna se za grob i vode se kao nestali.

Spomenik su otkrili rodbina žrtava te gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić i Božo Galić, dopredsjednik HDZ-a i župan Vukovarsko-srijemske županije koji je na otkrivanju spomenika bio i izaslanik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka. Nakon otkrivanja spomenik je blagoslovio predvoditelj misnog slavlja fra Miljenko Stojić.

Nakon sv. mise i svečanosti otkrivanja spomenika i polaganja vijenaca organizatori su priredili prigodni domjenak i bogat kulturno-zabavni program.

Veliko zanimanje Crnolokvana i njihovih prijatelja privukao je dolazak Darija Kordića, bivšeg haaškog uznika, koji je održao govor prožet vjerskim osjećajima. U njemu je istaknuo zahvalu za dar uzništva u kojemu je, kako je rekao, dublje spoznao Boga i Božju blizinu.

Inače, samoj svečanosti nazočili su i brojni uglednici iz BiH i Hrvatske. Među njima predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a Milan Kovač, tajnik Odbora za branitelje Josip Vidović, glasnogovornica HDZ-a Dajana Antonija Bebek, tajnik HDZ-ovog Odbora za obrazovanje Tomislav Đonlić, general Ljubo Ćesić Rojs, Žana Ćorić, savjetnik predsjedavajućeg Vijeća ministara Pavo Šljivić te predstavnici županijskih i općinskih institucija u BiH.

U kulturno-zabavnom programu sudjelovali su kulturno-umjetnička društva ''Kočerin'', ''Aladinići'', ''Brda'', ''Ganga'', zatim klapa Dobrkovići te brojne druge skupine.

Kopirati
Drag cursor here to close