Pravo vrijeme

Stone: Velika mi je čast primiti nagradu, jer znam da Sarajevo ima srce

Kultura / Flash | 13. 08. 2017. u 19:45 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Velika mi je čast primiti nagradu, jer znam da Sarajevo ima srce", kazao je večeras višestruki dobitnik Oscara Američke filmske akademije Oliver Stone tijekom primanja nagrade Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Podsjetio je da je u Sarajevu bio nakon rata i da je čuo mnogo priča o tome što se događalo.

"Vraćam se 17 godina poslije i vidim koliko se Sarajevo promijenilo i koliko je napredovalo", kazao je Stone, pozvavši sve da govore o nasljeđu rata kako se nikada više ne ponovio.

On smatra da je bitno govoriti o takvim stvarima posebno u situaciji u kojoj se nalazi njegova zemlja.

"Naš predsjednik govori o ratu kao da je igra, ali i prije njega su SAD jednostavno "nakljukale steroidima rata" i mi imamo takvu prošlost - zaključio je Stone te pozvao sve da pogledaju njegov 'Intervju' s Putinom'.

Direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra je za Stonea kazao da je jedan od najvećih filmskih autora današnjice te govorio o njegovim nagrađenim filmovima.

"Što mu možemo dati, već naše srce", istaknuo je Purivatra te dodao da je njegova poruka mladim filmskim radnicima i budućim generacijama da puno i vrijedno rade.

Publika je gromoglasnim aplauzom pozdravila Stonea, a nakon uručenja imali su priliku pogledati projekciju filma 'Pravo vrijeme' u okviru Open Air programa 23. Sarajevo Film Festivala.

Kopirati
Drag cursor here to close