Najavljujemo

Stolac: Srednjovjekovni sajam Stolačka tarča

Gospodarstvo / Promo | 28. 04. 2017. u 06:07 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad muzej, otvorena knjiga povijesti, muzej pod vedrim nebom… Ovo je jedan mali broj u čitavom nizu naziva koji simboliziraju prožetost Stoca i povijesnih kretanja ovoga dijela Europe. Gotovo sve što se civilizacijski događalo tijekom stoljeća, pa i tisućljeća iza nas, ostavilo je trag u stolačkom kamenu; u stećku, spilji, gomili, kuli.

Iz tih tragova crpe već desetljećima znanstvenici, ljubitelji starine, putnici, a ponajviše stanovnici Stoca.

Ipak, i uza sve knjige, različite medijske zapise i priče veoma je teško običnom čovjeku predočiti kako je izgledao život u Stocu u pojedinim povijesnim razdobljima; kako je tekla svakodnevnica jedne obitelji ili zajednice na istom ovom mjestu, ali prije više stotina godina.

Upravo je taj pomak prošle godine napravio srednjovjekovni sajam “Stolačka tarča”, davši nam uvid u jedan dan u životu srednjovjekovne tvrđave.

Tarča, targa ili taboloccium anglum naziv je za jednu vrstu štita, obično kvadratnoga ili pravokutnoga oblika, koji se javlja u Europi već od XIII. stoljeća. Njime se koriste kopljanici u jurišu, a poslije se, u ponešto izmijenjenu obliku, njime služe na turnirima. Ovi štitovi, vrlo često u kombinaciji s mačem, jedan su od najčešćih motiva ornamentike stećaka s područja Hercegovine, pa se tako nalaze i na više stećaka stolačkih nekropola.

Upravo višegodišnje iscrpno proučavanje povijesnih znamenitosti Stoca, kao i mukotrpan rad na promociji Stoca kao turističkog odredišta doveli su do ideje o srednjovjekovnom sajmu.

Ova su nastojanja na poseban način institucionalizirana i intenzivirana u zadnjih nekoliko godina kroz djelatnosti JU “Radimlja”, koja je začetnik projekta.

Njihov je cilj bio revitalizacija Vidoške tvrđave i prikaz oživljene povijesti, što je u konačnici rezultiralo približavanjem povijesnih događaja svima i jednim novim, intimnijim i konkretnijim doživljajem istih. Bez sumnje, nova je to dimenzija i u turističkoj ponudi općine.

U Stocu će se 19. i 20. svibnja s početkom u 16:00 sati održati 3. po redu Stolačka tarča, jedini sajam s tematikom srednjeg vijeka u Bosni i Hercegovini. Pripreme za Stolačku tarču su u punom jeku. Stari grad Vidoški koji će biti poprište viteških borbi i predstava čisti se i priprema se prirodna pozornica za održavanje sajma. Ovogodišnja Tarča imat će dosada najveći broj sudionika, čak njih preko 90, iz Stoca, Klisa, Koprivnice, Zagreba, Orahovice, Konjščine, Šibenika, Vrane, Paga, Knina, te Jesenica u Sloveniji. Svoj bogati program i iskustvo na najbolji način će uprizoriti ovih 12 viteških skupina.

Srednjovjekovna tamnica će biti smještena u obnovljenoj kuli na Starom gradu, te će posjetitelji moći vidjeti kako su izgledala „mučenja“ i „tamničenja“ sredinom 15. stoljeća. Iluzionisti Makovog teatra predstavit će svijet čarobnjaštva za najmlađe, dok će viteška skupina Aureusa Unicornisa održati radionicu mačevanja. Sve će to biti upotpunjeno pucnjevima starih topova iznad stolačke doline. Tu je još i mnoštvo programa za sve uzraste, a u podnožju starog grada bit će otvoren i sajam starih zanata.

Program počinje u 16 sati u petak mimohodom viteških skupina iz centra Stoca do vrha Vidoškog grada gdje će se odvijati i glavnina događaja.

U subotu program isto tako kreće u 16 sati i traje do kasno u noć. Organizatori najavljuju zanimljiv i uzbudljiv program na Stolačkoj tarči, te se nadaju i lijepom vremenu. Nakon bitke za Hercegov grad i vatrene predstave, za mlade bit će pripremljen zabavni program uz dj-a na vrhu starog grada.

Kopirati
Drag cursor here to close