'I Care for…Europe'

Stolac i Čapljina u projektu 'Od lokalnih identiteta do europskog identiteta'

Kultura / Flash | 03. 04. 2017. u 06:51 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon nekoliko godina suradnje u projektu međunarodnih volonterskih kampova organiziranih od strane Adriatic GreeNet-a i UNESCO Kluba UNESCO-a koji je dobio visoka pokroviteljstva svih nacionalnih povjerenstava UNESCO-a, mjesta među kojima je Čapljina i Stolac iz Bosne i Hercegovine, uspostavili su Mrežu malih europskih kulturnih gradova pod nazivom „I Care for…Europe“.

Cilj povezivanja je povećanje partnerstva i suradnje s drugim malim gradovima i zajednicama sličnih karakteristika u Europi. Ove godine Stolac i Čapljina će ugostiti 180 sudionika iz Italije, Srbije, Slovenije i Hrvatske u razdoblju od 28. travnja do 1. svibnja s bogatim programom, seminarima, radionicama, upoznavanjem s kulturnom baštinom općine Stolac i općine Čapljina te natjecanjem mladih u tradicionalnim sportovima. Inače, nositelj projekta je općina Stolac.

Projekt „From local identities to European identity“ uključuje male lokalne zajednice - Općina Aquileia, Grad Tarcento i Općina Recanati (Italija), Općina Bač (Srbija), Općina Stolac i Općina Čapljina (Bosna i Hercegovina), Općina Piran (Slovenija), Općina Rakovica (Hrvatska) koje su sačuvale svoju kulturnu i prirodnu baštinu, već proglašenu UNESCO-ovom Svjetskom baštinom ili je pod pažnjom UNESCO-a, a imaju baštinu europskog značaja u smislu povijesnih, društvenih i prirodnih vrijednosti.

Ove vrijedne male lokalne zajednice imaju drevne korijene u povijesti, zemljopisu, demografiji i kulturi te dijele zajedničku "malo mjesto" dimenziju odlikovanu bogatstvom lokalne kulturne i prirodne baštine.

Njihova područja sačuvala su tradicije i običaje koji pridonose multikulturalnom bogatstvu - osebujnoj karakteristici Europe, i ujedno njihova područja predstavljaju kolijevku naše zajedničke europske kulture i povijesti.

Važno je za istaknuti kako ovakvi aktivni susreti ne samo da promiču suradnju, umrežavanje i promicanje sveopćih vrijednosti nego su važne i za poticanje sposobnosti lokalnih zajednica da djeluju kao čuvari i inkubatori u praksi održivog razvoja.

Kopirati
Drag cursor here to close