Posebna veza

Stigla nova slova od mostarskog aluminija za Kosaču

Kultura / Flash | 03. 06. 2017. u 09:52 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarski akademski kipar svjetskoga glasa Dalibor Dala Nikolić iznio je originalnu zamisao koja je došla do faze realizacije - pročelje Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače krasit će slova od metala koji je proizveden u Mostaru.

Naime, kamena slova na pročelju zgrade zamijenjena su aluminijskim, a rađena su od kvalitetnog materijala svjetskih razmjera, po kojemu je mostarska tvornica ''Aluminij'' globalno prepoznatljia.

Dalibor Dala Nikolić izradio je replike slova i uz pomoć Aluminijevih stručnjaka dovršio kalupe od posebne građe koja podnosi visoke temperature, a u kojima su nova izlivena. Sve se odvijalo unutar tvorničkih pogona Aluminija, pod nadzorom samoga autora i ekipe stručnjaka kojoj je posao povjeren.

''Nismo odustali od postojećega fonta i od veličine slova, jer je njima i izvorno postignut željeni dojam, a aluminij će kao materijal svakako dati cijeloj priči jednu novu dimenziju'', komentirao je ranije autor.

''Kako je ovaj kamen jako porozan i lomljiv ne predstavlja nam trajno rješenje, a Dalibor je, razmišljajući o alternativama, ponudio rješenje koje me odmah privuklo, te sam se obratio Upravi Aluminija, a oni su automatski prihvatili prijedlog. Nisam ni sumnjao da će pozitivno reagirati, što me i osobno i kao ravnatelja Kosače jako raduje, te se jako veselim realizaciji koja je dio opsežnijega projekta uređenja cjelokupnoga partera Kosače'', rekao je ravnatelj HDHD Danijel Vidović.

Darko Juka, direktor Odjela korporativnih komunikacija i marketinga Aluminija, dodaje kako je, osim estetske i funkcionalne, za Aluminij posebno bitna ona dimenzija koja govori o još jednoj snažnoj i neraskidivoj svezi Hercegovačkoga diva sa svojom zajednicom, jer će uskoro njegov metal zasjati ponad ulaza u središnji gradski kulturni prostor i ostati tamo na ponos i Kosači i Mostaru i njegovu Aluminiju.

U izradbu ukupno 41 slova, za napise na latinočnomu pismu, kao i na povijesnoj hrvatskoj ćirilici (bosančici ili arvatici), mostarski je Aluminij darovao gradu 300 kg svojega vrhunskog metala, a na sami čin otvorenja neće se čekati dugo i bit će javnoga karaktera.

Kopirati
Drag cursor here to close