Ako postoje uvjeti...

Srbija uvjetuje povrat otuđenih kulturnih dobara SPC-a u Hrvatskoj

Kultura / Kazalište | 03. 09. 2017. u 14:04 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbijanski ministar kulture i informiranja Vladan Vukosavljević izjavio je u nedjelju da će kulturna dobra iz srpskih pravoslavnih crkava i manastira iz Hrvatske otuđena za vrijeme Domovinskog rata, koja Hrvatska potražuje od Srbije, biti vraćena kad međudržavno mješovito povjerenstvo na terenu utvrdi da za to postoje uvjeti.

"Ako na terenu postoje uvjeti za njihov povrat i to zajednički potvrdi međudržavno mješovito srpsko-hrvatsko povjerenstvo, tada se traži odobrenje od vlasnika (Srpske pravoslavne crkve) i započinje procedura povrata", rekao je ministar Vukosavljević u intervjuu za beogradsku Politiku.

Vukosavljević smatra kako povrat kulturnih dobara nema nikakve veze s poglavljem 26 u pregovaračkim procesu Srbije za članstvo u EU, te da su to pitanja za koja postoji uspostavljen bilateralni mehanizam koji funkcionira, piše Hina.

Hrvatska od Srbije potražuje kulturna dobra iz srpskih pravoslavnih manastira i crkava u Hrvatskoj, ali obnova srpskog kulturnog blaga u Hrvatskoj ide sporo i ovisno o tog tempu realizira se i povrat, objasnio je Vukosavljević, naglasivši kako se u ministarstvu na čijem je čelu "s razumnim optimizmom gleda na nastavak procesa povrata kulturnog blaga i suradnju s hrvatskom stranom o tom pitanju".

Najveći dio kulturnih dobara iz pravoslavnih manastira i crkava s teritorija Hrvatske koja Zagreb službeno potražuje, čine riznica manastira Krka ili potječu s teritorija Dalmatinske eparhije, te eparhija Pakračko-slavonske i Osječko-poljske i baranjske.

Riječ je, kako je rekao ministar, najvećim dijelom o ikonama, knjigama, te brojnim bogoslužnim predmetima čiji je vlasnik Srpska pravoslavna crkva.

"Svi drugi predmeti koji su pripadali zbirkama muzeja, ili drugim javnim kolekcijama, vraćeni su u periodu od 2001. do 2015.", ustvrdio je Vukosavljeć, pobrojivši materijal iz gradskog muzeja u Vukovaru, arheološki materijal iz Vučedola, fond iz Galerije umjetnosti i Zbirke Bauer koji čine ukupno oko 20.000 predmeta, prenosi Fena.

On dodaje da su vraćeni i dijelovi ikonostasa iz Dalja, Bobote, Krke, kao i sav materijal iz manastira Krupe, jer su tamo ostvareni odgovarajući uvjeti zaštite, a uz prethodnu suglasnost Svetog sinoda Srpske pravoslavne crkve.

Srbijanski ministar kulture ukazao je da se trenutno rješava problem pitanja riznice manastira Krka, što je jedan od preduvjeta za povrat kulturnih dobara.

"Zadovoljni smo obnovom vladičinog dvora u Pakracu zajedno sa Sabornom crkvom Sv. Trojice, kao i s ponovnim oživljavanjem manastira SPC u Eparhiji pakračko-slavonskoj, poput Orahovice, Pakre, Svete Ane i drugih", rekao je Vukosavljević.

Kopirati
Drag cursor here to close