od stoljeća devetog

Srbi pomjerili postojanje za tri stoljeća

Kultura / Flash | 21. 09. 2016. u 06:24 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbija je dobila 'novo' najstarije obilježje svoje državnosti – pečat srpskog kneza Strojimira iz devetog stoljeća, koji je dokaz o postojanju srpske države pomjerio za tri stoljeća unazad. Ministarstvo kulture kupilo je pečat kneza Strojimira za skoro 20.000 eura, na aukciji u Munchenu 11. srpnja. Za postojanje ovog vrijednog predmeta, za koji nitko iz Srbije nije znao ni da postoji i koji je bio u privatnom vlasništvu, kolekcionari su saznali od svojih ruskih kolega.

Pečat kneza Strojimira, iz druge polovice IX-X stoljeća, predstavlja najstariji materijalni dokaz o postojanju srpske države na Balkanskom poluotoku. Izrađen je od zlata, kupastog oblika sa alkom na vrhu, visine 1,9 cm, prečnika 1,35 cm i ukupne mase od 15,46 g.

Na njegovoj prednjoj strani se nalazi dvostruki križ u krugu perli, oko koga je ispisano: ''Bože pomozi (ispisano grčkim pismom) Strojimiru (Stroimir, ispisano grčkim pismom)''.

Strojimir, koji se na pečatu spominje, identificira se sa istoimenim srednjim sinom kneza Vlastimira (oko 830 —851), koji se smatra tvorcem srpske države, pošto je on prvi srpski vladar na Balkanskom poluotoku o kome ima nekih podataka.

Podaci o samom Strojimiru su još oskudniji i svode se na spominjanje u spisu ''O upravljanju Carstvom'' vizantijskog cara Konstantina Porfirogenita (913 — 959), nastalog sredinom X stoljeća.

Iz njih se može izvući zaključak da je on, kao srednji Vlastimirov sin, nakon očeve smrti jedno vrijeme upravljao dijelom države kao knez. Sam pečat je za 16.000 (20.000 sa provizijom) eura kupljen 11. srpnja 2006. godine na aukciji u Njemačkoj i danas se nalazi u sefu Povijesnog muzeja Srbije, prenosi rtvbn.

Kopirati
Drag cursor here to close