Jadranski sliv

Solin, Mostar i Podgorica zajedno u projektu 'RiTour'

Kultura / Kazalište | 19. 09. 2017. u 13:22 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Solinu je u utorak predstavljen oko 900 tisuća eura vrijedan projekt "RiTour" usmjeren na vrednovanje kulturne i prirodne baštine i njihovo stavljanje u funkciju održivog turizma kroz prekograničnu suradnju povijesnih gradova Solina, Mostara i Podgorice na rijekama Jadranskog sliva, piše Fena.

Uz jedan hrvatski, bosanskohercegovački i crnogorski grad u projektu su i Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Splitsko-dalmatinske županije "More i Krš", Turistička zajednica Hercegovačko-Neretvanske županije i Turistička organizacija Podgorice.

Bespovratna sredstva dobivena su u okviru prvog poziva za dostavu projektnih prijedloga INTERREG IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014-2020.

U Solinu očekuju dobre rezultate i od projekta Jadro-izvor života

Da će taj projekt puno značiti Gradu Solinu potvrdio je i gradonačelnik Dalibor Ninčević rekavši da je to dobra pretpostavka za projekt kojeg već imaju i očekuju rezultate, a radi se o projektu "Jadro - izvor života".

"Projektom na Jadru Solin će dobiti 1,5 milijuna kuna koje će upotrijebiti za izradu posjetiteljske i komunalne infrastrukture na izvoru Jadra. To će biti dobra pretpostavka za ovaj današnji projekt, a važnost ima za sva tri grada. Vjerujem da će to biti dobra podloga za buduću dobru suradnju", izjavio je Ninčević.

Ravnatelj JU RERA S.D. Jozo Sarač je rekao je da će RERA koordinirati sve aktivnosti i uspostaviti tri multimedijalne turističke info točke s web stranicama, katalozima, brošurama, kao i pripremiti predstavljanje na turističkom sajmu u Madridu.

Nakon završetka projekta očekujemo oko 200 tisuća posjetitelja u Solinu, Mostaru i Podgorici. Do sada imamo iskustvo rada s Gradom Mostarom, no Podgorica nam je novo iskustvo. Na tom primjeru možemo razvijati destinacijski menadžment. Bez udruživanja nema projekta, ustvrdio je Sarač.

Koordinatorica projekta Antonija Eremut Erceg kaže da će u sklopu projekta prezentirati baštinu Solina iz razdoblja Rima i rimskog carstva, a JU "More i krš" valorizirat će rezervat solinske mekousne pastrve.

Zajedno s prekograničnim partnerima treba vidjeti koji su načini dobre prakse upravljanja kulturnom i prirodnom baštinom i strateške smjernice kako bi brendirali cijelo područje, dodala je.

"Želimo da se Solin, Podgorica i Mostar brendiraju kao povijesni gradovi na rijekama. Na izvoru Jadra već na proljeće započet će radovi na komunalnoj infrastrukturi, a iduće turističke sezone svi će posjetitelji moći uživati u projektu RiTour na izvoru rijeke Jadro jer će se prostor kompletno opremiti", najavila je koordinatorica projekta.

Kopirati
Drag cursor here to close